31 juli 2005

Sänder rök istället

Är i urskogen, modemuppkoppling. Segt som bly. Tar lika lång tid att koppla upp sig som att koka ett ägg!! Jag sänder röksignaler istället.

30 juli 2005

I min serie kända män som varit i ...

Här måste jag direkt erkänna att rubriken ljuger lite. Serien är än så länge ingen serie. Faktum är att detta är den första filmen. Men det kanske kommer fler och då blir det ju en serie. Men vilka kända män och vart dom då har varit, det är en annan historia.

Nåväl. Till dagens film. Det jag nu avslöjar är rena rama filmhistorien, inte ens de mest kunniga filmvetarna vet detta. Det har varit en väl dold hemlighet sedan 1927, att när den stora stumfilmsskådespelaren Buster Keaton skulle välja inspelningsplats för sin film Generalen, valde han helt fräckt att spela in de flesta scenerna i den lilla svenska staden Mariefred.

Mina damer och herrar dags för lite filmhistoria:

Buster goes Mariefred

29 juli 2005

Vetlanda BK gås World Cup??

Den stora bandyturneringen World Cup, som spelas en septemberhelg i Ljusdal, har hamnat i fokus mitt i sommaren. Normalt sett är det de 16 bästa bandylagen i världen som gör upp om titeln. Hammarby IF kom nyligen med i turneringen efter det att ett lag från Kazakstan hoppat av. Nu funderar Bajen å sin sida också på att hoppa av. Oraken är att Hammarby IF är irriterade på att Internationella bandyförbundet gett Dynamo Moskva en extra plats i turneringen. Detta skulle innebära flera matcher och sämre spelschema för Bajen och det gillar inte Hammarbys sportchef Tomas Fransson.

Orsaken till att Internationella bandyförbundet vill ha med Dynamo Moskva är att klubben satsat stort för att nå toppen igen. Inför denna säsong har man värvat Sergej Obuhov, Misja Sveshnikov och Rinat Shamsutov, samt anställt den förre ryske förbundskaptenen Vladimir Janko, som tränare.

Hammarby kommer att lämna besked den 22 augusti om man ska ställa upp eller inte. Om klubben väljer att hoppa av, då går den platsen till bandyns bandylag, Vetlanda BK.

... gås Lennakatten

Nyligen skrev jag om ett för mig tidigare helt okänt djur, som jag egentligen fastnade för på grund av dess vackra namn, urskogslöparen. Idag är det dags att presentera en annan "urskogslöpare". Ett kattdjur, som går på räls, inte i urskog kanske, men väl i naturen kring Uppsala. Det är 33 km smalspårsjärnväg mellan cyklarnas stad och slutstationen Faringe. En museijärnväg med namnet Lennakatten.

När man kommer in till Uppsala C, måste man passera över spårområdet för att hitta Uppsala Ö och det är inte så enkelt som det låter. Uppsala Ö är nämligen en av de minsta och mest anskrämliga stationsbyggnader som setts i vårt avlånga rälsland. Det är antagligen en gammal arbetarbarack, som man målat i linjens glada gula och gröna färger. Klart! Nu har vi en station. Finns det nån som vill jobba som Stationsvakt?

Mitt mål idag var att endast åka med till Marielund, en resa som tar en knapp halvtimme med motorvagn. Varför då kliva av i Marielund, mitt i skogen? Ja inte är det för beskåda flaggstången där Ida hängde och slängde, för det är ett annat Mariannelund det. Nej, här kliver man av enkom därför att här mötas de två. Just vid denna station möter rälsbussen ångloket, som har avgått från Faringe. Här finns ett utmärkt tillfälle, att filma det gamla stånkande ångloket, när det så vackert dyker upp i skogskanten och har man som idag, tur med vädret, då är lyckan total.

Efter det att ångloket fyllt på med vatten, fått lite olja insprutat här och var, då kliver man ombord på det tågsetet och är efter en rykande och ångdoftande halvtimmesfärd tillbaka i Uppsala.

Om man nu inte vill se slottet, domkyrkan, konstnären Hjorts hem eller han den andra kända kattens museum, är det bara att sätta sig på ett något modernare tåg tillbaka till hufvudstaden.

Denna museijärnväg har självklart en egen sida Upsala - Lenna Jernväg

***

Hon led inte tillräckligt

Pinsamt, pinsamt och en skam för svenskt rättsväsen. Det handlar naturligvis om det sänkta skadeståndet för den 14-åriga flickan. Enligt domen var "lidandet inte tillräckligt lång". Om skadeståndet säger Bertil Hübinette, ordförande i Göta hovrätt:
- "Det var för högt"
Undertecknad säger:
- "Detta är för lågt"

28 juli 2005

Är bollen rund

Är bollen rund eller inte, det undrade redan den gamle Hamlet. Nu är det dock vetenskapligt bevisat att bollen inte är rund. Det gäller i alla fall våra moderna fotbollar. På det stora sportlaboratoriet LGA i Nürnberg har dom testat "ett gäng" olika typer av fotbollar och Rainer Mehler, som är testansvarig på labbet säger:

"Ingen boll är riktigt rund. Det är tekniskt omöjligt att tillverka en klotrund fotboll. Materialet är inte homogent".

När det gäller det röda nystanets rundhet, har mig veterligen inga tester ännu genomförts. Från läktarplats är det i alla fall stört omöjligt att avgöra denna fråga, som åskådare är man oftast glad om man över huvudtaget hinner med att se bollen ...

Garbo Goodbye

Efter ett tips från han den cyklande Stationsvakten, har jag suttit och njutit av fantastiska bilder av den Gudomliga Greta Garbo. Vilken kvinna!!

Gruppen De-Phazz som enligt en del lirar lite "latininfuerad barpop", har på sin senaste skiva Natural Fake en låt med namnet Garbo Goodbye. Kan inte tänka mig annat än att det är våran Greta dom har i åtanke.

Nytt pris på SonyEricsson 750i

Jag har under en tid följt prisutvecklingen på SonyEricsson 750i via en annons från Pricerunner. Prisutvecklingen har, som ekonomireportrarna skulle uttryckt det varit stabil. Priset har i flera veckor legat fast på 3.280 kronor.

Men så idag hände det! Ett prisras! Idag kostar den endast 3.279. En hel krona billigare. Visst är det bra med konkurrens!!

På måndag kommer den ...

Nu kanske du tror att det är Smålandsposten som kommer på måndag. Det gör den säkerligen också, men nu handlar det om dagens huvudnyhet på denna tidnings nätupplaga. En nyhet som inte går av för hackor. Det sitter säkert en massa människor där ute i de röda svenska stugorna och bara väntar...Kommer den inte snart??

Det som kommer ut på måndag ... i en brevlåda nära dig ... det är den nya ... IKEA-katalogen. Det ska bli mycket spännande att se vad Billy, Nisse och dom andra vännerna i katalogen har fått för nya kompisar.

... gås väder

Släng alla paraplyer! Fram med brassestolarna. För en gångs skull, måste vi tro på aftonbladet.
Dom kan ju inte ha fel jämt!


Häromdagen såg det lite sämre ut, eller hur???

Uppklarnande fakta:
Ovanstående lilla film ligger på ourmedia.org och där verkar det vara strul. Om inte filmen laddas, kan jag kort med ord beskriva denna för världen så viktiga film. Filmen togs häromdagen, från min lägenhet och vart man sig på Östermalm än vände, så hade man då ett skyfall, som hette Klas. Men det bästa med filmen är musiken och den kan jag tyvärr inte beskriva med ord.

Övertygande seger??

Läste just nyss på sportal.se att MFF vann en övertygande seger i gårdagens Champions League kval. Övertygande seger? Slutresultatet blev 3-2, efter det att israelerna haft ledningen med både 1-0 och 2-1. Övertygande seger? Hur då?

När bandyns bandylag, trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK vinner med samma siffror, då kan man snacka om en övertygande seger, men det är ju en helt annan femma. Idag är det faktiskt bara 108 dagar kvar tills detta underbara gula bandylag skrinnar in på den nyspolade isen hemma på "Kullen". Endast 108 dagar kvar till årets höjdpunkt - bandypremiären. Huvva!!

Silly Season

Just nu är det sommaruppehåll i alla de intressanta svenska fotbollsserierna. Vetlanda FF i division III, spelar nästa match i Kalmar den 2 augusti, en svår och viktig match. På FF:s hemsida läser jag att Vitalavallens plan är luftad och sandad. "Luftad och sandad", märkliga uttryck när det gäller en grön fotbollsmatta, men okej det är säkert bra för dom små stråna. Några nyförvärv för "di gröne" har det inte rapporterats om. Vi kör på med samma killar! Det ska räcka till ett nytt kontrakt.

Även Östers IF i Superettan har just nu ett uppehåll, vilket kanske är synd, då laget innan semestern var inne i ett fullständigt stim. Fyra raka vinster! Tabelltrea. Underbart.
Öster räknar med att lånet av liberianen Natus Pannie blir klart och att han spelar i den härligt rödblåa dressen i höst. Nästa match för Öster blir den 10 augusti då Väsby United kommer till Växjö och Värendsvallen.

BrassestolI superettan rör det på sig vad gäller nya spelare i de olika lagen. Rykten hit och dit och många brassar blir det? Både GAIS och Bodens SK har brassar på gång. Men inga övergångar är klara än. Personligen tror jag inte speciellt mycket på dessa snabba brassevärvningar. Många lycksökare blir det.

En del lag har iaf gjort klart med nya spelare:

AIK förstärker med Jimmy Tamandi, som inte platsade i sitt italienska lag!
Ljungskile SK har värvat den 22-årige mittfältaren Aleksandar Kitic från FC Kozara i Bosnien-Hercegovina.
Bottenlaget Mjällby vill täta bakåt och "gås tjeckiskt". Klart med målvakten Dusan Melicharék.
Västerås SK har under sommaren bytt tränare, numera är det den gamle Hammarbyhjälten Peter Markstedt, som drillar gurkspelarn.
Örebro SK har gjort klart med två nya lirare, dels försvararen Georgi Kyosev FC Vidima i Bulgariens högstaliga, samt anfallaren Paul Munster, en målfarlig 23-åring, som kommer från spel med tjeckiska ligatvåan Slavia Prag.

27 juli 2005

Flickan på bron

Igår visades den franske regissören Patrice Lecontes film från 1999, Flickan på bron på TV. Jag har sett den tidigare och då i biosalongens mörker, var jag helt koncentrerad på handlingen. Om handlingen ska det inte handla om nu.

Nej, nu ska det först handla om Vanessa Paradise, denna undersköna kvinna, som inte bara är sångerska och skådespelerska hon är mamma också. Igår blev jag fullständigt uppäten av henne, helt uppslukad helt enkelt. Betydligt bättre som skådespelerska än vad jag minns. Jag bara satt och njöt av henne. Hon är lite Brigitte "Så skapade Gud kvinnan" Bardot och lite Audrey Hepburn, men självklart mest är hon Vanessa Paradise.

Nu måste jag bara se Lecontes senaste film, "Imtima främlingar", hemskt att jag inte hunnit se den!

Urskogslöpare

Urskogslöpare, vilket härligt ord. Smaka på det en gång till - urskogslöpare. Nu handlar detta vare sig om dopade fridrottstjejer från forna DDR eller någon brasiliansk variant av O-ringen. Nej, urskogslöparen är en mycket ovanlig insekt, som man nu hoppas finna i Gävletrakten. Insektsexperterna Göran Sjöberg och Pavel Bino har satt ut 250 insektsfällor. Fällorna har dessa grymma forskare laddat med glykol, vatten och diskmedel, i vilket insekterna drunknar och omedelbart konserveras.

26 juli 2005

Vilken underbar seger

Vilka härliga smålänningar! Rune Holta, Jason Crump, Lee Richardsson och de andra i VMS Elit, fixade segern mot Masarna inför över 6 000 åskådare på bortaplan. Men usch vad onödigt spännande det blev. Efter halva matchen ledde VMS som mest med 16 poäng, det kändes nästan overkligt!!

Masarna kom tillbaka, tog in poäng efter poäng i heat efter heat. Inför sista heatet hade ledningen krympt till 2 poäng. En femetta för hemmalaget och det skulle bli en grym förlust och daladans runt Brovallen ...

Men dansen uteblev, publiken tystnade, de svenska mästarna från den småländska bandymetropolen med norrmannen Rune Holta i spetsen fixade det. Slutsiffrorna 47-48 blinkade på anslagstavlan. Tack för det! Tack även till Svemo!

Uppdatering 27/7:
Om nu någon tror att jag ska ta tillbaka alla superlativ från igår, bara för det, att Tony Rickardsson inte kunde köra, då tror ni fel. Att besegra Masarna på Brovallens motorstadion tillhör bland det största inom motorsporten. Detta oavsett om världens bäste Rickardsson är med eller står vid sidan om jordovalen och snyter sin näsa! Det var en underbar seger och det är fortfarande en underbar seger. Rune Holta for president!

Inför

Om några timmar väntar en av säsongens svåraste bortamatcher för VMS. Masarna på Brovallen i Avesta. Masarna med världens genom tiderna bäste speedwayförare Tony Rickardsson i spetsen. Dessutom med de unga lovande förarna Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren, samt denne förre VMS-föraren Leigh Adams. I förra omgångens segermatch mot Luxo Stars i Målilla, var det dock Pontus Herou och Sebastian Aldén, som lite överraskande var bäst i Masarna. Vilket ger en föraning om den tuffa uppgiften som väntar Vetlandaförarna.

Det blir tufft, mycket tufft, VMS har inte vunnit en enda gång i Avesta, sedan återkomsten till Elitserien. Det som talar för VMS är märkligt nog Svemo, som med sina regler gör att VMS inte kan ställa upp med sitt bästa lag. Nu kommer VMS förmodligen att ställa upp med följande uppretade och förbannade "smålänningar": Jason Crump, Ales Dryml, Lee Richardson, David Ruud och Rune Holta, Mattias Nilsson och Tomas Ljung.

Men jag tror att VMS måste ha turen på sin sida i kväll om man ska lyckas rubba hemmalaget. Vad sägs om några uteslutningar för tjuvstart, några vältajmade kedjebrott och lite annat strul i förgasarna för Masarna. Då vinner vi med 50-46.

Kollar man in Svenska Spel, så är självklart Masarna storfavoriter. En hemmavinst ger endast 1,2o gånger pengarna medan VMS står i 3,00. Ett oavgjort resultat ger oddset 12,00.

Vädret är viktigt när man ska susa runt en jordbaneoval i cirka 120 km/tim. Vi hör med Tobias i tornet, vad blir det för väder i Avesta i kväll?

Kan höga klackar orsaka schizofreni?

- "Hej! "
- "Hej på mig själv du!"
- "Har vi våra klackskor på oss idag?
- "Vänta lite, så ska jag kolla ..."
- "Ja, tyvärr".
- "F-n, oxå"

Detta inlägg måste helt enkelt börja som "en klassisk Lindeman":
I dagens tidning läser jag att forskaren Jens Flensmark hittat ett stark samband mellan användandet av klackskor och förekomsten av schizofreni. Detta måste vi reda ut och jag har därför tagit hit en annan skoforskare, Skodirektören Ingvar Lindeman ...

Det jag direkt funderar på är om höjden på klacken bestämmer graden på sjukdomstillståndet? Stilettklack = psykopat eller?

Uppdaterat 11:05
Just i detta ögonblick dunsade det ner ett utlämningsnånting från Posten. Vilket inte bara innebär, att jag kan hämta ut mina fem CD-skivor med Lindeman/Hasse&Tage . Det innebär också att Posten faktiskt finns

25 juli 2005

Världsbäst film för barn

Vid en konferens i London den 13 juli röstade filmskapare, lärare mfl. fram en topplista (så var vi där igen) med 50 klassiska filmer, som man tycker att en 14-åring bör se. Konferensen med namnet "Watch this" hade med både Lucas Moodysons "Fuckin' Åmål" och Lasse Hallströms "Mitt liv som hund" på listan.

Ingmar Bergman då? Inte en film Ingmar! Inte en film. Det är inte så konstigt att han tycker att de ruskigaste spöken bara syns när det är ljust.

Men att Bergman inte fick med en enda film bevisar även att vi elever hade rätt, när vi på mellanstadiet suckade över att vi tvingades att se "Det sjunde inseglet". Nu är ju rektor Gösta Widén för länge sedan död, annars skulle jag skickat länken till honom.

En av mina favoriter på denna topplista är faktisk den kronoligiskt första filmen "Resan till månen" (Le Voyage dans la lune), en märklig film gjord redan 1902 av filmskaparen och trollkarlen Georges Melies.

Den enda film som jag direkt saknar är Sylvain Chomets underbara "Trion från Belleville" (Les Triplettes de Belleville) från 2003.

.. apropå kvinnliga monsterhår

Varför såg de dopade idrottsdamerna från DDR ut som dom gjorde och hur såg dom egentligen ut egentligen, är frågan som de lärde (Mats Wennerhom och Junivallen) än idag diskuterar!!

Enligt mitt ringa sätt att se på saken finns det två orsaker till varför dom såg ut som "hårmonster". Den ena är att dom var fullproppade med Anna Bola steroider. Den andra är att apoteken i Östtyskland inte sålde denna (se bild) universallösning.

Bristen på detta undermedel är också orsaken till att man i DDR kallade upploppet för raksträckan!!

Skalbaggar är inget man impar på brudar med

Författaren Fredrik Sjöberg samlade på skalbaggar under tonåren, men slutade med det då det inte var något man impade på brudarna med. Detta låter ju ganska vettigt, då antalet tjejer som låter sig impas av antalet skalbaggar troligtvis är ganska få. Man vad gör karln då? Jo, han börjar samla på blomflugor!! Blomflugor!!
- Ska du med hem å kolla på mina blomflugor?

Varför då en bild på rostiga spikar?? Jo även jag tillhör människosläktet samlarna och just gamla, rostiga och krokiga spikar är vad jag samlar på.
- Ska du med hem å kolla på mina spikar?

Tillhör du männsiskosläktet samlarna? Då ska omedelbart läsa den intressanta artikeln i DN/Mer ur DN.

24 juli 2005

Vilken Armstrong är störst

Lance Armstrong vann Tour de France idag och detta för sjunde gången. Fantastiskt. Men egentligen har han inte gått i mål än!! Det var för halt på Champes Elysees, så tävlingen fick förkortas! Vadå halt förresten, av lite regn, här sitter en annan och bara väntar på bandypremiären. Spola, spola isen ... 112 dagar kvar förresten.

Nåväl tillbaka till Armstrong. Det finns ju fler armstarkingar, Louis "Satchmo" Armstrong, Neil "Jag vill ha en egen måne" Armstrong och så han Lance "jag är ute å cyklar" Armstrong. Frågan är vem av dom som är störst genom tiderna?

För mig är "Satchmo" den absolut störste av dom tre. Tvåa på listan hamnar "månlandaren", men det är hårfint, hade det varit han som besökt Sunne, ja då kanske ... Cyklisten är jag helt övertygad om att han sysslar med doping. Han fick ju testikelcancer. Anna Bola i sadeln kanske? I min tävling är han iaf diskvalificerad! Vad jag inte fattar är hur kul det kan vara att cykla alla dessa mil, backe upp och backe ner och hela tiden veta om att man är en fuskare! Nej, då är filmen betydligt bättre.

Listorna blir många idag! Ali eller Maradona?? Tidningen Buster eller Keaton?? Junivallen eller Vitalavallen?? Hur som haver barnen helst, över alltihopa lyser moder sol och bandy kommer alltid att vara idrotternas idrott. Spola, spola isen ...

Diego störst enligt Sportbladet

Listor, ständigt dessa listor! Idag presenterar Sportbladet sin topplista, "De 100 bästa idrottare genom tiderna". En tuff uppgift eller hur! Jag håller inte helt med hur experterna på Sportbladet tänker. Personligen rankar jag Muhammad Ali före Diego Maradona och jag håller inte han Carl Lewis speciellt högt. Han var garanterat dopad, så han går bort. Detsamma gäller alla gymnastikdamer från öst, därför är inte Nadja med heller. Wayne Gretzky tycker jag är överskattad, han fick ju spela som i en glasburk, ingen fick tackla honom mm. mm. Anser att vår egen "Foppa" är minst lika bra!! Michael Jordan är inte heller med på min topplista, på grund av att jag är helt ointresserad av hans sport. Dessutom verkar Sportbladet helt ha glömt den undersköna bandysporten!! Men det Jonas, det har inte jag, så varsågoda här är min:

Tio i topplista:
1. Muhammad Ali, boxning, USA
2. Diego Armando Maradona, fotboll, Argentina
3. Pelé, fotboll, Brasilien
4. Ingemar Stenmark, alpint, Sverige
5. Jesse Owens, friidrott, USA
6. Steffie Graf, tennis, Tyskland

7. Sergej Bubka, friidrott, Ryssland
8. J-O Waldner, bordtennis, Sverige
9. Jonas Claesson, bandy, Sverige
10. Eddie Merckx, cykel, Belgien

Scenbyte på Kulturhuset

Scenbyte på Kulturhuset - världens största utställning om teaterns scenografier. Här finns exempel på hur scenografin har förändrats från dåtidens vackra fondmålningar till dagens mer aktiva scenografi. Klassiska scenografer som Gunilla Palmstierna-Weiss, Bente Lykke Møller och Yngve Gamlin blandas med de moderna Lars-Åke Thessman, Ulla Cassius och Peter Lundquist. Den ende jag riktigt saknar är "trappmästaren" Sören Brunes, han finns dock med i den lilla filmen som visas.

Några av utställningens installationer sticker ut; Peter Lundquists scenografi för Elfriede Jelineks "Prinsessdramer" från Teater Galeasen. Tjuvtitten i scenografen Charles Korolys högst privata inspirationsförråd! Bente Lykke Møllers Madame Tussaud-besläktade dockor från uppsättningen av "Det kalla barnet" på Dramaten, där du helt plötsligt står öga mot öga med en spöklik Lena Endre. Det kändes som att gå in i en målning av Dennis Hopper.

Medverkande scenografer: Martin Ahlbom, Marie-Louise Ekman, Sven X-et Erixon, Yngve Gamlin, Carl Grabow, Isaac Grünewald, Kerstin Hedeby, Thorolf Jansson, John Jon-And, Poul Kanneworf, Ulla Kassius, Charles Koroly, Kajsa Larsson, Markus Larsson, Karin Lind, Peter Lundqvist, Bente Lykke Møller, Lennart Mörk, Gunilla Palmstierna-Weiss, Sven-Erik Skawonius, Knut Ström, Lars-Åke Thessman, Göran Wassberg.

Utställningen pågår fram till den 11 september 2005. Ska du se den, ska du ha tid!

Vägen hem gick via loppmarknaden på Hötorget. Hittade ett stånd som sålde nya DVD-filmer för 50 sek/st. Denna lilla omväg kostade mig 100 spänn, två gamla stumfilmshjältar, Charlie Chaplin och Buster Keaton ska nu förgylla min söndagseftermiddag!

Dagens Themptander

Den "uppkäftige och skitige" satirikern Christer Themptander är "konstigt" nog alltid lika aktuell.
Den här bilden är från hans senaste bok och utställning SUBVERSIV.

Dagens Råd - The Svenska Ord Story

Just nu i den bästa av alla radiokanaler P1 kan man höra - The Svenska Ord Story, en radiohistoria om Hasse och Tage av Staffan Schöier och Stefan Wermelin. Serien är en repris från förr i tiden och kan avnjutas varje lördag/söndag 08:30 med repris 15:03. Dånt Miss!

Dagens Bild - Aftonbladet

Dagens Bild är hämtad från Aftonbladets förstasida klockan 05:43. Ibland gäller det att vara väldigt uppmärksam om man ska hänga med!!
"... jobbade som elektriker - hade inga kopplingar ..."

Nu får vi hoppas att det blir en opartisk undersökning om vad som egentligen hände. Hur fem civilklädda poliser, kan skjuta ihjäl en person, efter det att han kommit ut ur fel hus, haft tjocka bylsiga kläder på sig och som inte stannar när polisen skriker "STOP"??? Hur dom kunde jaga in en person, som dom tror har ett bombbälte på sig, i en "full" tunnelbanevagn och där brotta ner honom och skjuta honom i bakhuvudet??

23 juli 2005

RobertLindCasting

Dagens sommarpratare Pia Johansson hade storheten att spela Hasse&Tages gamla sketch om han Robert Lind i Kramfors i sitt program. Den kommer från revyn "Under dubbelgöken", som spelade 1979/80 på Berns i Stockholm. Jag gjorde en ljudupptagning direkt från högtalare till mp3-spelaren och detta lilla smakprov kommer under en tid, att (helt olagligt) finnas här för alla som vill höra lite ur detta "mästerverk". Sedan kan ni göra som undertecknad gjorde, gå till ginza.se och beställ en CD med de båda herrarnas guldkorn.

Wibrån fixade segermål

Härliga tider - strålande tider! Öster besegrade IFK Norrköping med 1-0 på Idrottsparken inför 3 644 åskdare. Och vilken härlig seger, ett sent mål av Peter Wibrån efter en jämn match på en plaskvåt fotbollsplan. Tre nya härliga poäng innebär att Öster nu har 32 poäng, lika många poäng som serietvåan GAIS, samt att vi inte tappade mark till AIK i tabelltoppen. Nu väntar två veckors serieuppehåll. Nu är det gôtt att leva. Detta trots att kusken Pelle Lennartsson vann V75:ans sjätte lopp, vilket innebär att det inte blev sju rätt denna vecka ... nu blir det ingen resa till solen. Det får bli ett nytt paraply istället! Lite snöpligt, då de två spikarna satt som en smäck!

Mer om matchen

Dagens Spikar

Dagens V75 går på Axevalla travbana och far min har satsat på två spikar i vårat system. Om dom går in då går jag ut och ... Sedan reser jag bort från detta ihållande regn! Vilka hästar det är? Jo, i lopp nr. 2 tror han på häst nr. 11: Tequilaracing Rose, härligt namn på en häst eller hur! Den vinner klart! Den andra spiken kommer i loppet efter och då är det häst nummer 6 - Spring Ray och jag säger det samma "spring Ray, spring utav bara h-e" . Efter det är det lopp nummer fem som är lite kritiskt, där har han endast garderat med två hästar, men enligt alla experttips, är det dom två hästarna som gäller, så det är nog bara att räkna in storkovan, idag oxå ...

Varför då en bild på rostiga spikar? Jo, det enda jag samlar på numera är fina exemplar av gamla, krokiga och rostiga spikar.

Idag klockan 16.00 ...

...är det avspark på legendariska Idrottsparken i Norrköping. Match i Superettan mellan Östers IF och IFK Norrköping. Östers tränare Lars Jacobsson på Östers hemsida:
- "Vi måste våga spela offensivt, jobba hårt och fortsätta springa, det är viktigast i matchen"
IFK Norrköpings Tony Martinsson:
- "Det skall bli roligt med match mot Öster. Jag hoppas att vi kan ha samma energi som vi har visat de senaste veckorna. Samtidigt blir det förstås en svår match, Öster är ett formstarkt och spelande lag".
Öster ligger inför matchen på en tredje plats i tabellen, tre poäng efter GAIS. En vinst vore mumma inför det två veckor långa speluppehållet. Mitt tips blir dock 1-1. Spela på det om ni vill!

Round Midnight - Kring midnatt

Har just sett Dexter Gordon spela Dale Hunter i filmen Round Midnight, en film från 1986 av Bertrand Tavernier om jazzen i Paris på femtiotalet. Dale Hunter är den stora stjärnan, som kämpar mot alkoholen, men spelar saxofon på den lilla jaxxklubben "Blue Note". , så att alla häpnar och ...


... härligt nog var det även en hel del utomhusscener som visade upp ett förfallet Paris ... det kändes som Belleville på 1990-talet!!


En liten podcasting från filmen (Obs TV-ljud)


IMDb om filmen

Stackars Lindberg

Simhopperskan Anna Lindberg blev åter fyra i VM. Igår var det på tremeterssvikten och häromdagen var det på enmeterssvikten. Igår var hon bara ynkliga fem poäng från bronset. Snöpligt. Det känns som vi har fått "en ny evig fyra". För vem minns inte häcklöparen Sven Nylander, som blev fyra i alla stora mästersskap. Men nu är idrotten som polisen i Dalarna, "hård men rättvik". Nu får vi hoppas att Anna snart lyckas knipa en medalj.

En som inte lär hamna fyra på stundande friidrotts-VM är ryskastavhopperskan Jelena Isinbajeva, som igår passerade drömgränsen 5 meter. Men det var lite överraskande att hon höjde sitt egna världsrekord från 4.96 till 5.oo meter. Alla trodde nog att hon skulle göra som han Bubka gjorde på sin tid. Höja världsrekordet med en centimeter/gång.

22 juli 2005

Mario minns - Schjerfbeck målar












Den "legendariske" journalisten Mario Grut har startat upp en ny "artikelserie" på Aftonbladet. Den har fått namnet Mario minns. Här berättar han om möten med olika människor under sin långa tid som journalist. De första "minnena" har inte gjort att jag hoppat högt av glädje. Det som gjorde att jag upptäckte "hans minnen" var faktiskt en bild på Karen Blixen. På den bilden ser hon faktiskt ut som om hon vore målad av en av världens största konstnärer, finländska Helene Schjerfbeck.

Dagens Film - Ånglok

Gårdagens resa till Mariefred förevigades inte bara ljud- och fotomässigt, utan det blev en del filmbilder också, som nu klippts ihop till en 4 minutersfilm.

Filmcasting Mariefred - Läggesta

Öster förstärker

Östers IF är överens med liberianen Natus Pannien om ett kontrakt på tre månader. Det är bara några papper som ska skrivas på. Natus har tränat med Öster och spelade även i träningsmatchen mot Elfsborg. Sportchef Rydén och tränare Jacobsson är båda övertygade att den tekniske Natus kan behövas i kampen om en allsvensk plats. Däremot erbjuds inte Rwandas landslagsforward Jean Lomami något kontrakt. Öster har lånat ut forwarden Freddie Söderberg till division II-laget Myresjö under resten av säsongen.

Imorgon möter vi IFK Norrköping på Idrottsparken och efter gårdagens sensationella AIK-seger mot Degerfors kräfva vi nästan en seger för "di röblå". Tränare Jacobsson vill inte avslöja något om uppställningen, men av hans

kryptiska svar, kan vi räkna med att han har allt under kontroll.

21 juli 2005

Dagens Ljud - K M Nelson

Se upp för dörrarna - dörrarna stängs. Dagens resa till Mariefred via Läggesta blev en härligt svajig och gungande färd. Spårvidden är ju endast 600 mm. och det är inte speciellt brett!! Men det gamla ångloket K M Nelson drog oss i alla fall fram till Mariefred.

Traincasting

Fotocasting

Bank är bäst

Sportbladets reporter Simon Bank är framröstad till Sveriges bästa fotbollsskribent. I alla fall om spelarna själva får bestämma. Tidningen har gjort en enkätundersökning bland alla allsvenska fotbollslirare och den vann han Bank. Näst bäst i denna undersökning var Expressens Mats Olsson. Undertecknad kan bara hålla med, Simon är både kunnig och skriver på ett underhållande sätt. Kan bara säga Grattis!

Hannibal Lector gås Öster

foto:Johan FalkbringI kampen om att få spela i den högsta serien nästa år, verkar Öster ha utnyttjat möjligheten att förstärka truppen under sommaren?? Är den nye Lector en tuff försvarspelare eller en gammaldags tung centertank? Svaret ger inte lagets hemsida, så det får väl tiden utvisa! Frågan är om han spelare mot IFK Norrköping på lördag?

Dagens Bild - Förlåt

FörlåtDagens bild hittade jag i underjorden vid Slussen för en tid sedan. Bilden med dess klara budskap tillägnar jag IFK Göteborg! För "Blåvitts" alla spelare och ledare borde snabbt via GP/GT gå ut och be lagets alla supportrar om förlåtelse! Igår förlorade man mot Gefle med 1-0 på Gamla Ullevi. Ännu en förlust mot en nykomling på hemmaplan och ännu en match utan att göra mål!

20 juli 2005

Byta yrke?

Hittade ett gammalt urklipp med ett kinesiskt ordspråk och det är kanske dags att besöka ams för ett yrkesbyte??
"Vill du vara lycklig en dag, drick dig full. Vill du vara lycklig i tre dagar, gift dig. Vill du vara lycklig i åtta dagar, slakta en gris och ät dig mätt. Vill du alltid vara lycklig, bli trädgårdsmästare."

19 juli 2005

Vilken vändning VMS

Det var full omgång i elitserien i speedway ikväll och VMS Elit hade rest till visans hemstad Västervik, för att möta serieledarna på Ljunghedens motorstadion. VMS hamnade snabbt i underläge och det såg stundtals mörkt ut, men efter 7 heat var vetlandaförarna nästan ikapp, endast två poäng skilde. Då rycker Västervik igen och leder helt plötsligt med åtta poäng. Nu gälde det för den gamle elitföraren och taktiska räven, lagledaren i VMS Bo Wirebrand, att åter mana på sina förare. Här gällde det att köra säsongens bästa heat. VMS lyckades och inför det absolut sista heatet var Västerviks ledning endast två poäng. Nu gällde det! Och precis som förra säsongen lyckades VMS ordna oavgjort och 48-48 i det sista heatet. Det blev alldeles tyst, både runt motorovalen och vid visfestivalsruinen. Där gick sista visan!!!

Rune Holta blev som vanligt bäste poängplockare för VMS med sina 13 p. Wieslaw Jagus tog 12, Lee Richardson 10 och Jason Crump 9. Publiksiffran: 4 614

Uppdaterat 20/7
Extern länk:
VMS "snodde" poäng ... Aftonbladet

... gås Moderna

Dagen som idag med moln och regnskurar passade det äntligen med ett besök på Moderna museet och Jochum Nordströms omtalade och omskrivna utställning "En pinne i skogen". Nordström som valdes till årets konstnär i prestigefyllda Armory Show i New York tidigare i år, svarade verkligen upp till mina förväntningar. Det är hela tiden en lek med bilder och uttryck, här berättas historier med hjälp av teckningar och collage. Här blandas naivism med surrealism, drömmar med verklighet. Man kan ana inspirationskällor som gamla huskataloger, veckotidningar, barnböcker, Arvid Fougstedt, samt en gammal collageklippande Matisse. Det är en härlig utställning som man inte får missa!! Se den - redan idag!!

När du ändå är där passa då på att ta en runda bland våra moderna klassisker och frossa dig bland verk av bl.a. Scherfbeck och Åke Göransson. Avsluta det hela med ett besök på museets restaurang och njut mat/kaffe och den underbara utsikten över södra Djurgården.

Rockringsmästare

Igår avslöjade jag att Vetlanda sökte sommar-OS 1960, detta med hjälp av en märklig film. Idag hittade jag ännu en "rockande film". Amerikanen Ashrita Furman slog nyligen ett nytt rekord som platsar i Guiness rekordbok. Han lyckades få en gigantisk rockring att snurra tre varv runt midjan! Filmen finns på SvD/Webb-TV. Men hade denna gren funnits på Åsa-Nisses tid, då hade Furman nog behövt snurra denna aluminumring flera varv än tre för att vara i närheten av ett nytt rekord!

17 juli 2005

VBK:are gås Motala

Den stora bandysajten bandysm.se avslöjar att IFK Motala lånar den unge VBK-talangen Henrik Johansson och värvar Målillas Niklas Freijd, med VBK som moderklubb. Båda har skrivit kontrakt med östgötaklubben och är klara för spel i allsvenskan den kommande säsongen.

Vetlanda missade OS

I min envetna kamp att överbevisa reportern Dennis Pettersson på svt/ABC, om att Åsa-Nisse hör hemma i Vetlanda och inte i Täby, är denna filmsekvens från filmen "Åsa-Nisse som polis" ännu ett litet bevis på att filmerna är inspelade i den småländska knutpunkten. Här ser du tydligt hur helikoptern landar på torget och att Åsa-Nisse och "Klabbarpan" dansar Hula-Hula framför stadshotellet i Vetlanda! Herr Pettersson, du är tyvärr ute och seglar ...

Vad som hittills inte avslöjats, är att världsmetropolen Vetlanda i all hemlighet ansökte om att få arrangera sommar-OS 1960. När stadens OS-kommitté fick se denna film om Åsa-Nisse, tog dom kontakt med regissören Ragnar Frisk, för att få använda denna sekvens i sin ansökan. Ragnar sa ja men IOK sa nej, det blev istället Rom som fick arrangemanget. Såg verkligen IOK hela filmen? Blev IOK mutade med en massa lire? Frågorna är många för hur kunde OS gå Vetlanda förbi med en sådan här makalös film??

Fjärde raka för Öster

Östers IF tog fjärde raka superettasegern igår efter 3-1 hemma på Värendsvallen mot Degerfors. Det var inget snack om saken, Degerfors hängde med i den första halvleken men i den andra var det spel mot ett mål. Öster tog in poäng på både AIK och GAIS i tabelltoppen och det ser nu mycket mycket ljust ut för det härligt rödblåa laget. I nästa omgång möter Degerfors AIK hemma på Stora Valla och vi får hoppas att AIK får sota för värmlänningarnas dåliga spel igår. Öster har en mycket svår bortamatch mot anrika IFK Norrköping, men vi är nu på gång och det blir säkert tre nya poäng!!!

11 juli 2005

Sveket i Srebrenica

För exakt tio år sedan, den 11 juli 1995 intogs den lilla enklaven Srebenica och av bosniensserbiska styrkor under ledning av general Ratko Mladic. Intagandet sändes direkt i Bosnien-Serbisk TV och Mlatko sa:
- "Här är nu, den 11 juli 1995, i den serbiska Srebrenica. Inför en stor serbisk högtid ger vi det serbiska folket den här staden. Efter upproret mot tyrannerna är det dags att hämnas på turkarna."

8 000 muslimska män och pojkar mördades kallblodigt! General Ratko Mladic är fortfarande på fri fot!!

10 juli 2005

Floridabor flyr Dennis

En av aftonbladets huvudrubriker idag är "Floridabor flyr Dennis". Jag fattar inte vad som är så märkvärdigt med det? Vi var många som ville fly från Dennis och hans s.k. "Dennispaket" nådens år 1992!!

Bragdguldet till Tony

Efter gårdagens femte GP-seger utav sex möjliga måste helt enkelt Tony Rickardsson få den ärofyllda utmärkelsen Bragdguldet. Vilken svensk idrottsstjärna kan göra om denna prestation. I den stenhårda konkurrensen har Tony i år vunnit fem utav sex GP-segrar och leder också GP-serien i utklassningsstil. Ingen har någonsin varit så överlägsen i speedwayhistorien.

En mindre bra "speedwayprestation" gjorde polacken Robert Kasprzak. Det var han misshandlade VMS Elitföraren Rune Holta under speedwaymatchen 3 juli. Han fick igår sitt straff. Hans speedwaylicens dras in i sex månader. Tack för det!

Jimi Hendrix - The Painter

Att Jimi Hendrix tillhör de stora inom rockmusiken råder det ingen tvekan om, men hur han var som konstnär det vet jag ej. Idag skriver DN/Kultur, att man hittat man hittat 48 stycken akvareller som den berömde rockstjärnan lämnat efter sig. Bilderna ska visas för allmänheten på bl.a. Rock'n'roll Hall Of Fame-museet i Cleveland och The Morrison Hotel Gallery i New York. Blev lite nyfiken på om det redan nu fanns några exempel på Hendrix måleri, men efter mycket "googlande", är det tyvärr bara att konstatera att det ännu inte finns några exempel ute på "netet". Inte en bild. .

Men både Hall of Fame och Morrison Hotel är väl värda en klick och det ena ger det andra så snart sitter man där och läser om The Beatles, kollar på fotografen Henry Diltz bilder och från Morrison Hotel är steget inte speciellt långt till The Doors och Jim Morrison ... ja och så har det gått några timmar igen ...


Jimi Hendrix som musiker finns det som väl är mycket att läsa vidare om bl.a. här och där och den som väntar på något gott ...