03 september 2011

Dagens Vernissage

Gallerie Bel'Art idag ...

Vernissage Roger Risberg, hyllningsutställning – Rött Hjärta - teckningar i färg.


Klockan 14 inviger Thomas Millroth. Därefter solosång av Rogers dotter Linnea. Bokrelease och försäljning av den nya boken om konstnären.

Roger Risberg föddes den 21 mars 1956 i Göteborg och avled den 29 juni i år. Han var en av de stora bland de svenska samtidskonstnärerna. Efter utbildning hos Lars Hillersberg på Konstfack i Stockholm, debutera...de han 1982 på ett litet galleri i Stockholm. Eller som Thomas Millroth skrev om honom 2010:

I början av 80-talet, då De Unga Vilda var på tapeten, trädde Roger Risberg fram. Han visade sig vara den ende som på svensk grund kunde göra anspråk på epitetet. Hans målningar var starka och direkta. Och utan teoretisk återhållsamhet. Han tecknade sig från början gärna som olika djur, till exempel en örn. Ensam, utsatt. Ett starkt tema var kärleken, tvåsamheten, övergivenheten. En rosa idyllisk form kunde målas över brutalt.

Hans verk finns representerade i många privatsamlingar och museer, bl.a. Moderna Museet, Göteborgs Konstmuseum, Bonniers Konsthall, Gävle Museum m.fl. Roger Risberg hade sin sista utställning på Galerie Bel'Art i september förra året, då han visade nya målningar.

Dramaten idag ...


Dramaten&Åke Hodell
2011-09-03

Åke Hodell (1919-2000) var en mångsysslande författare, ljudkonstnär, dramatiker, och bildskapare. Under flera decennier påverkade och förvandlade han det svenska konstlivet med sitt egensinne, sin humor och sitt allvar. Idag uppmärksammas han på nytt och Dramaten hyllar honom en hel dag, i samarbete med SR Radioteatern och Rönnells antikvariat.
Kom och var med om en hodellsk irrfärd under eftermiddagen/kvällen, eller dyk in på någon av attraktionerna.
Alla evenemang är fri entré, i mån av plats.

***

2 kommentarer: