24 januari 2016

... gås BAOB (Jan Habo Johansson)

Johansson, Jan "Habo", bandyspelare från Habo och Habo IF, som under 1960-talet var en av de stora inom svensk bandy då han i Sveriges herrlandslag i bandy gjorde 33 landskamper, fyra VM-turneringar och 10 mål och fick utmärkelsen Stor grabb.

Det är 1960–tal och Jan "Habo" Johansson sitter med Dagbladspokalen i mitten. Till vänster syns Per–Axel Andersson och till höger Douglas Svensson. Samtliga tillhörde Nässjö IF:s allsvenska bandylag som match efter match drog flera tusen åskådare till Skogsvallen.

"Habo" Johansson spelade högerytter för Nässjö IF under 1950- till 1970-talet och gjorde i den blekblåa nässjö-tröjan totalt 143 mål.


Jan "Habo" Johansson tillsammans med Västerås SK:s Claes–Håkan Asklund och NIF:s Jan Hermansson, till höger. Asklund vann skytteligan i den högsta serien 1964 med 22 gjorda mål medan Hermansson spelade i det svenska landslaget tillsammans med "Habo" Johansson.

Efter sin bandykarriär har han varit tränare för olika lag i Småland bland annat under några säsonger för Habo IF. Jan "Habo" Johansson har även varit med om att under 1960-talet ta fram instruktionsböcker för bandyträning, då det gäller försäsongsträning, styrketräning, isträning och åretruntträning.
Han är också lyriskt omskriven i kulturtidning Rallarros 1979 och i diktsamlingen Sportlyrik av Hans-Evert Renérius 2010.
Jan "Habo" var en av fem bröder som spelade bandy i Habo IF och som var ytterst nära att spela upp Habo i den högsta serien. Tre kval till högsta divisionen blev det på 1940-talet. Jan "Habo" debuterad i A-laget som 15-åring.
2015, kom boken "Bäste man på plan – mitt fantastiska bandyliv", 148 sidor om hans liv som bandyspelare. Den mångårige SVT–journalisten Bo Lostad, är redaktör och utgivare av boken.


Bandylexikon - BAOB


"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"

"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"

 

***

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar