Klubban tillverkades i Fornäs i Ydre mellan Eksjö och Kisa och enligt ett ihärdigt klubbrykte tillverkas klubban än, men vi på redaktionen har inte trots ihärdigt nystande inte hittat några tecken på vare sig liv eller rörelse!!
Se även Sirius-klubban
Sirius-klubban, en bandyklubba från Uppsala och J W Nilsson Vagn- & Karossfabrik!!
Redan 1919 hade tillverkningen av karosser utvidgats till att även omfatta bandyklubbor av märket "Sirius-klubban". Varumärket ”Sirius-klubban” inregistrerades dock först 1933. Det var sonen Sven Wilhelm Nilsson, som tog in den tillverkningen i firman. ”Sirius-klubban” blev också en stor framgång för företaget. Pappa J W Nilsson var – åtminstone till en början – måttligt intresserad av sonens vurm för att tillverka bandyklubbor. Men vartefter efterfrågan på bandy- och ishockeyklubbor av märket ”Sirius” ökade, tilltog faderns intresse för klubbtillverkningen.
Efterfrågan blev efter några år så stor att firman under några år var världsledande på bandyklubbor. Produktionskapaciteten låg då stadigt på 130 000 bandyklubbor per år. Omsättningen i företaget ökade starkt från 213 000 kr 1944 till drygt 1,3 miljoner kr 1964. Företaget hade då en relativt stor export - inte minst till Sovjetunionen.
I samband med VM-turneringen i bandy 1957 berättade sovjetledarna att de hade konstruerat en ny bandyklubba av nordisk modell; en bandyklubba, som de lovprisade och som de sade var något utöver det allra bästa. När sedan en svensk funktionär tog hand om en sådan ”lovprisad” om än sönderslagen bandyklubba rev han också bort skyddstejpen. Det visade sig då att den ”nykonstruerade” och ”lovprisade” bandyklubban var en ”Sirius-klubba” tillverkad av J W Nilssons Vagn- & Karossfabrik i Uppsala. Upptäckten väckte inte enbart stor uppmärksamhet utan också stor munterhet i hela ”bandyvärlden”, som 1957 var betydligt större än idag.
I mitten av 1960-talet såldes företaget till Norrbottens Sportartikelfabrik i Boden dit också tillverkningen flyttades. Fabriksbyggnaderna revs i slutet av 1960-talet.
Se även Fornäsklubban.
Bandylexikon - BAOB
"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"
"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"
***
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar