03 oktober 2015

... gås BAOB (Sjöisar)

Sjöisar, sjöisar har haft stor betydelse för bandyn och oräkneliga äro de matcher och träningar som genomförts på svenska insjöar, men även toppbandyn har varit beroende av sjöisarna.
 
Enligt alla kalla källor har 8 SM-finaler avgjorts på sjöisar. Länge trodde man att det bara var sju, men så visade det sig att även den allra första bandyfinalen faktiskt spelades på sjöis. I alla historiska bandydokument har det som spelplats angetts Boulognerskogen i Gävle, vilket var helt riktigt men själva matchen spelades på Gavleån, som rinner genom just denna skog!

Den åttonde och sista spelades 1949 på den numera berömda Perstorpsgölen, som senare döptes om till SM-gölen.

De åtta SM-finalerna på sjöis.
1907 Gavleån, Boulognerskogen, Gävle,
IFK Gävle - IFK Uppsala 1-4

1910 Albano-banan, Brunnsviken, Stockholm,
IFK Uppsala - IFK Stockholm 2-0


1912 Råstasjön vid Råsunda,
IFK Uppsala - Djurgårdens IF 1-1


1914 Albano-banan, Brunnsviken, (1800 åskådare),
AIK - Djurgården 4-2


1915 Albano-banan, Brunnsviken, (1500 åskådare),
IFK Uppsala - AIK 2-0


1934 Sandbäckstjärnet i Karlstad, (8.600 åskådare),
Slottsbrons IF - IFK Uppsala 6-0


1943 Laduviken, Stockholm, (6.392 betalande),
Västerås SK - Bollnäs GIF 3-0


1949 Perstorpsgölen, Eksjö, (14.809 betalande),
Nässjö IF - Edsbyns IF 7-1


En annan mycket känd bandysjöis är isen Storsjön.

Se även Tjutingen


Gavleån, Boluognerskogen, Gävle (även Gävleån), är ett vattendrag i mellersta Gästrikland mellan Storsjön och Gävlebukten (Bottenhavet). Inloppet är beläget i Forsbacka och utloppet i Gävle; längden är knappt 30 kilometer, inklusive källflöden 129 kilometer.
Men det är varken längden eller källflödena som gjort Gavleån känd. Nej det som satte Gavleån på kartan var att just här, just på denna "sjöis" avgjordes 1907 den första SM-finalen i bandy. Hemmalaget IFK Gävle förlorade med 4-1 mot IFK Uppsala.

Se även Sjöisar


Albano-banan, var en tillfällig bandybana, vackert belägen på sjöisen i den södra delen av Brunnsviken, Stockholm och där SM-finalen avgjordes tre gånger:

1910 IFK Uppsala - IFK Stockholm 2-0
1914 AIK - Djurgården 4-2 inför 1800 åskådare.
1915 IFK Uppsala - AIK 2-0 inför 1500 åskådare.





 
Se även Sjöisar
 


Råstasjön, är en insjö i Solna kommun i Stockholms län. Sjön utgör Solnas enda insjö, utöver Mälaren. Råstasjön omges av Råsunda i söder, Hagalunds bangård i norr, Arenastaden i öster och stadsdelen Ör i väster.
 
Den 17 mars 1912 spelades en historik SM-final i bandy här. Finalen mellan IFK Uppsala - Djurgårdens IF spelades på en vattendränkt is (i alla fall efter paus) och slutade 1-1. Lagen fick dela på mästerskapet, då något omspel inte gick att genomföra.
 
Finalen på Råstasjön är en av 8 SM-finaler som avgjorts på sjöis.



Se även Sjöisar


Sandbäckstjärnet på norra fältet i Karlstad är en mindre sjö i Karlstads kommun i Värmland och ingår i Göta älvs huvudavrinningsområde. Sjön har en area på 0,0679 kvadratkilometer och ligger 47 meter över havet.

Sandbäckstjärnet är framför allt är känt för att en SM-final i bandy spelats där 1934. En av 8 bandyfinaler om avgjorts på sjöis.

Slottsbrons IF mötte IFK Uppsala i en omspelsmatch som slutade 6-0 till Slottsbron. 8660 personer bevittnade evenemanget

 
Se även Sjöisar

Laduviken, är en sjö inom stadsdelen Norra Djurgården i stadsdelsområdet Östermalm i Stockholms kommun. Sjön var tidigare en del av en havsvik i direkt förbindelse med Lilla Värtan.
 


Laduviken är en av de där viktiga sjöisarna i svenska bandy och 1943 är självklart det viktigaste årtalet i Laduvikens långa historia, för då spelades SM-finalen i bandy här. 6.392 betalande åskådare såg Västerås SK besegra Bollnäs GIF med 3-0.



Se även Sjöisar


SM-gölen, Perstorpsgölen, är en liten göl, som ligger mitt i den småländska urskogen utanför den idylliska trästaden Eksjö. Den 27 februari 1949, blev denna annars okända lilla tjärn välkänd i den stora bandyvärlden. Perstorpsgölen blev på fyra dagar platsen för 1949-års SM-final i bandy. Vårvindarna hade gjort isen ospelbar på bandyklassiska  Stockholms Stadion och bandyförbundet bestämde att finalen skulle spelas här på "göla". 
 
Finalen spelades mellan Nässjö IF och Edsbyns IF och hela 14 819 personer hittade hit för att lösa entré, men säkert ett par tusen personer till kom att kanta den lilla tjärnen på naturliga läktare. Edsbyn hade säkert föredragit att spela i Stockholm utan is, för laget var denna finalmatch helt under isen och Nässjö kunde ta hem sitt första och enda bandyguld. Efter detta finalår är det härligt nog Nässjö IF, som till alla bandyälskares glädje helt varit under isen. Efter detta stormande bandyår har Perstorpsgölens alla fiskar återgått till att försöka undvika att bli fångade av någon sportfiskare ...
 

 

BAOB bio
visar
SM-Gölen 1949 




SM-Gölen from josephzohn on Vimeo.
 
 

Se även Sjöisar

SM-gölen på nätet [wikipedia]






Bandylexikon - BAOB


"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"

"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"






***

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar