Läste hos han Epstein ...
Cattelin stängs!!
Tänkte ...
Den skylten måste jag ha ...
Men??
Det är inte den skylten jag tänkte ...
Men den hittade jag på hemsidan ...
Så här minns jag skylten??
Sa jag hemsidan.
Hittade den här texten.
Lägger ut den ...
För när restaurangen är borta är den borta!!
Kring Cattelin i gamla tider
Nedanstående text är hämtad ur Cattelins Kokbok skriven av Lars Falk&Ove Pihl och utgiven av Atlantis.
Det kvarter i vilket restaurang Cattelin ligger heter Mercurius och fick som alla kvarter i Gamla stan sitt mykologiska namn under första hälften av 1600-talet. Mercurius var gudarnas vingade budbärare, handelns och köpenskapens gudom men även tjuvars och skälmars beskyddare. På 12- och 1300-talet var här troligen en ängsluttning utanför västra tullporten, som enligt senaste rön låg alldeles nedanför den västra Långgatan.
Teckning: Herre som sitter på Cattelins och läser en tidning
replica watchesrolex watchesRolex SubmarinerRolex DaytonaBreitling watchesBreitling NavitimerOmega watchesOmega SeamasterIWC watchesCartier watchesPanerai watchesHublot WatchesBulgari WatchesChopard WatchesPatek Philippe WatchesTAG Heuer Watches
Västerut nedanför Storkyrkan. den dåtida St Nicolai kyrka, bodde den katolske kyrkoherden och i den trakt där Cattelin nu ligger kan man tänka sig att han hade sin köksträdgård med kryddodlingar, kålsängar, fruktträd och humlestänger. Allt detta blir med tiden eftertraktad och dyrbar tomtmark och kvarteret väster om Västerlånggatan inramas av tvenne viktiga stråk, Gråmunkegränd i söder och Storkyrkobrinken i norr. Den västra gränsen blir nuvarande Stora Nygatan som tidigare hette Konungsgatan och som var vår första monumentala renässansgata. Den utgjorde förbindelselänk mellan de bägge malmarnas storslagna rutnätsplan av kontinentalt mönster. Var nu både Storkyrkobrinken och Konungsgatan paradgator så får man inte glömma att Gråmunkegränd hade vördiga anor. Tummande på sina radband och mumlande på sina böner rörde sig här franciskanermunkarna till och från Riddarholmen där de hade sitt kloster. Cattelins fiskrestaurang hade sin ingång från Gråmunkegränd och där finns faktiskt ett och annat att se. Det finns mycket av intresse förknippat med denna lilla gränd.
Här föddes Erik Dahlbergh skaparen av det storsvenska propagandaverket "Suecia Antiqua et Hodierna". Den fattige gossen från gränden blev i sinom tid både greve och fältmarskalk. En minnestavla över honom är uppsatt invid hörnet till Västerlånggatan. Här låg 1600-talskrogen Duvan som existerade ända till slutet av 1800-talet. En bror till skalden Bellman var värd på stället i början av 1700-talet. Bellmananknytning finns även i grändens nedre del där Fredman hade det urmakeri som ett alltför flitigt umgänge med flaskan skilde honom från.
I huset nummer 5 hade Skönhetsrådet sin lokaler. Vid en noggrann antikvarisk renovering knackade man fram gotiskt format murverk från medeltiden. All denna härlighet låg snett emot "Fisken" belägen i en före detta frisérsalong. Låt oss traska igenom köket, titta ner i grytorna och känna doften av salvia och vitlök för att sedan träda ut på Storkyrkobrinken. Här, utanför 9:an, var en gång ett oroväckande tumult. Det var i mars 1848. Februarirevolutionen i Paris gav genljud i många länder och även i det avlägsna Sverige förspordes oroligheter. I 9:an bodde den illa omtyckte, konservative politikern von Hartmansdorff och hit kom lördagen den 8:e en uppretad folkmassa. En våldsam stenkastning slog samtliga fönster i kras. Oron var stor i hela staden och på Slottet samlades inflytelserika personer för att dryfta läget med majestätet Oscar I. Ett dygn förflöt under ovisshet. Sedan kommenderades militär ut och en sammanstötning blev oundviklig. Blod flöt i brinken och trettio personer fick sätta livet till. Men trakten hade sett våldsamma händelser förr.
Tumultartade scener utspelades när Gustav III genomdrev "Förenings-och säkerhetsakten" 1789 rakt emot adelns önskan. Några år senare skulle platsen genljudas av den arme Anckarströms vrål när han hudflängdes inför allt folket. Sommaren 1810 var det dags igen för dramatiska händelser i själva kvarteret. I huset Stora Nygatan 1 sökte den olycklige Axel von Fersen skydd undan sina bödlar, men han drevs ut igen och massakrerades av den uppretade folkmassan alldeles utanför det Bondeska palatset. I detta skickelsedigra kvarter etablerar sig vid mitten av 1920-talet den fransk-belgiska kocken Jules Claude Cattelin. Den nuvarande lokalen hyste vid mitten av 1800-talet Landelius hovkonditori med detta hade flyttat tvärs över gatan och givit plats åt bierstugan Heidelberg. Krogen Cattelin behöll länge karaktären av ölkafé med matservering de svensk och fransk husmanskost. Länge fanns de också kvar, ölgubbarna, som trivdes på de enkla ekbänkarna under de mörkmurriga stockolmsmålningarna gjorda av Axel Hörlin, förresten far till konstprofessorn Tor Hörlin.
Cattelin, som kommit hit under utställningsåret 1897 och sedan arbetat som kock både på Rosenbad och Kronprinsen, där han träffade sin blivande hustru Gerda, blev med tiden en fransk "patron" vederbörligen assisterad av sin fru i kassa och kallskänk. Dottern Gertrud fick tidigt börja gå modern tillhanda och hon minns både den snälle ölgubben Lunkan, en liten skinntorr, gladlynt man och prins Bertil, som sin vana trogen på krogen, rörde i grytorna och förhörde sig om tillagningen. Familjen levde ett normalt stockholmskt medelklassliv. På somrarna hyrde man i skärgården, och pappa Jules tyckte om att meta i lugn och ro. Man kan förmoda att han köpte fiskredskapen hos Lundgrens tvärsöver gatan. På vintrarna umgicks man med krögarparet Helena och Hjalmar Olsson på Victoria eller spelade poker med Fridholms på Bellmansro."
***
Tack för det historiska!
SvaraRaderaRör deras verksamhet,sök reda på den gamla skylten och sno den.
.. och prins Bertil, som sin vana trogen på krogen, rörde i grytorna och förhörde sig om tillagningen.
SvaraRadera