12 november 2014

Dagens Slussen

Slussen och Restaurang Strömmen nyligen ...
Regndroppar som skymmer den vackra utsikten ...




Sex förslag för Slussen ställs ut i Konstakademien

Utställningen visar sex förslag till omdaning av Slussenområdet, framtagna av ledamöter i Konstakademien. Utställda förslag kommer från Rundquist, Arkitektmagasinet, Wingårdhs, White, Nyréns och Pontvik.

Utställningen invigs i Ateljén på plan 4 den 15 november klockan 14.00 av Konstakademiens t.f. preses Leif Bolter och ledamoten Alexis Pontvik.

Slussenanläggningens centrala placering i Stockholms stadslandskap är av riksintresse; Slussenområdet är den plats i staden som bäst summerar Stockholms identitet som stad. På denna plats möts vattenrum och topografi – Saltsjön och Mälaren möter Brunkebergsåsen och den Södra Förkastningsbranten. Förkastningsbrantens sänka möjliggör kopplingen mellan stadsdelarna och här möts Södermalms bebyggelse med Gamla Stans södra kant. Från Slussen öppnar sig vyer över Stockholms vattenrum. Där Skeppsbron möter Saltsjön och inloppet från Östersjön ligger Stockholms framsida. Platsen har historiskt varit en getingmidja och är det till dels fortfarande. Här möts och korsas stadens alla trafikslag på en och samma plats. Tage William Olsons geniala trafikmaskin har sedan 1934 fram till idag löst den praktiska framkomsten. Nu skall den i grunden förändras. Men denna omdaning måste ha ett medvetet förhållande till platsens komplexa topografi och egenart, dvs Stockholms stadslandskap.

Med detta som utgångspunkt har under årets lopp sex förslag för omdaningen av Slussen tagits fram av ledamöter i Konstakademien. Förslagen presenteras i utställningen 6xSlussenKA mellan den 15 november och den 14 december i Konstakademiens Ateljé på plan 4.


***

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar