19 juli 2011

Dagens Lindgården

Östermalmsnytt nyligen ...

Läste detta i bladet.
Kändes lite lugnt.
Kanske därför rivningen tagit paus??
Kanske man åtminstone ville följa lagen??

Men så skrev han Peter Frisk ett meddelande på Fejjan.

"Vill meddela att man idag måndag börjat rivningen av Lindgården igen.
Jag talade med arbetsledaren och man ska snart sätta igång med baksidan och då kommer de bärande balkarna att dras bort och sen rasar byggnaden av sig själv inåt.
En 9 meter djup grop ska sedan grävas.

Samtidigt som jag stod där kom en annan man fram som jobbat på Lindgården och som bor på Djurgården. Vi hade ett samtal och han berättade om hur byggnadens rippats långt innan av tidigare ägaren på mycket värdefulla inredningsdetaljer. Av samma figur som sålde byggnaden till Arcona för x antal miljoner och samma figur som vanställt de kulturbyggnader som vetter mot Allmänna Gränd.

Mannen jag talade med som jobbat på Lindgården ansåg att nu kör man på trots överklagandet av rivningen och vet att det spelar ingen roll. Inget kommer att hända om man river. Jag säger det igen, man går fullständigt mot lagen och Stockholms politiker har ingen rätt att besluta om rivning i Nationalstadsparken där Riksintresse rår. Detsamma gäller väl nu Arcona. Jag vet inte om överklagande är gjort och om det är gjort så rivs det nu för fullt trots det.

I rapporten ”Husen i Nationalstadsparken” utgiven av "Stockholms Stadsmuseiförvaltning" 2002 kan följande läsas (kursiveringarna är av mig):

”Nationalstadsparken utgör i sin helhet riksintresse enligt 4 kap miljöbalken. Inom Nationalstadsparken finns även delområden som 1987 särskilt utpekats som riksintresse för kulturmiljövården: Skeppsholmen och Kastellholmen, Södra Djurgården, Djurgårdsstaden, Beckholmen, Gärdet, Brunnsviken och Institutionsbältet på Norra Djurgården. (nu 3 kap. 6 § miljöbalken).”

De områden som tas upp där är enligt texten än mer viktiga än övriga områden som också är av vikt i riksintresset i Nationalstadsparken.

Djurgårdsstaden är alltså mer klassat än det andra som ändå är högt klassat:
”Miljömässigt kan området delas in i fem delar: centrala delen med den äldsta samlade bebyggelsen, Gröna Lunds nöjesfält, kvarteret Konsthallen och Skeppsholmsviken, kvarteret Spetsberget och Grönland och det nedlagda varvsområdet vid Beckholmssund”

I kvarteret Konsthallen ligger således Lindgården från 1930 som nu håller på att rivas efter ett beslut i Stadshuset."
Peter Frisk

Vad fan gör man nu??
Vad händer??
Känner maktlöshet när folk/kapitalet inte respekterar lagar!

"Är det rätt att riva Lindgården??"/Östermalmsnytt/debatt

***

2 kommentarer:

  1. Uppgiven känner man sig, uppgiven blir man..
    Ledsen och arg också, men vad hjälper det?

    SvaraRadera