07 december 2005

... gås bandylexikon (uppdatering, Gösta "Snoddas" Nordgren)

Jag förstår dig.
Känner likadant.
Det är tomt.
Det är trist.
En hel vecka kvar.
Tills "di gule" spelar igen.
Men ...
... gås bandylexikon ..
.. ligger inte i idé.
Det uppdateras som vanligt.
Har fått lite tips och uppslag ...
.. av han Hansson.
Bandyoraklet i Kallhäll.
På ord som måste förklaras

Idag tar vi en bandylegend ...
"Snoddas" ...

N

Nordgren, Gösta, mer känd som Gösta "Snoddas" Nordgren, en av de mest kända bandyspelarna genom tiderna och ett måste i ett bandylexikon. Men han är nog mer känd som artisten och sångaren "Snoddas".
Gösta Nordgren var flottare till yrket och den 26 januari 1952 blev han "rikskändis" efter ett uppträdande i Lennart Hylands legendariskt radioprogram Karusellen. Denna magiska afton kliver en ung bandyspelare, en flottare med en jättekeps på huvudet upp på scenen, Gösta Nordgren. Han sjunger låten Flottarkärlek så att det ekar av "Hadderian, haddera .." i varenda liten röd stuga i det avlånga landet Sverige. Efter denna succé blev han "Snoddas" med hela folket och vi drabbades av "snoddasfeber". Nu följde en period med turné efter turné i de flesta av landets Folkparker och var än han uppträdde satte han nytt publikrekord

Bandykarriären då? Jo, han var faktiskt duktig som bandyspelare också. Han spelade hela tiden i Bollnäs GoIF och än idag förknippas den klubben med Snoddas", Flottarkärlek och en stor keps .. Två SM-guld fick han med sig han "Snoddas", 1951 och 1956.

Smeknamnet "Snoddas" kom till av att hans pappa, Kalle Nordgren, som var resande i fisk även sålde kondomer .. och kallades därför "Gummi-Kalle". Sonen Gösta hängde ofta med i strömmingsbilen och fick öknamnet "Gummisnodden", som senare kort och kort förvandlades till "Snoddas".

Gösta "Snoddas" Nordgren avled plötsligt 1981, endast 54 år gammal, när han spelade innebandy med handikappade ungdomar på ett sjukhus i Vänersborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar