28 december 2005

... gås bandylexikon (uppdatering, SM-gölen)

S
SM-gölen, Perstorpsgölen, är en liten göl, som ligger mitt i den småländska urskogen utanför den idylliska trästaden Eksjö. Den 27 februari 1949, blev denna annars okända lilla tjärn välkänd i den stora bandyvärlden. Perstorpsgölen blev på fyra dagar platsen för 1949-års SM-final i bandy. Vårvindarna hade gjort isen ospelbar på Söderstadion och bandyförbundet bestämde att finalen skulle spelas här.
Finalen spelades mellan Nässjö IF och Edsbyns IF och hela 14 819 personer hittade hit för att lösa entré, men säkert ett par tusen personer till kom att kanta den lilla tjärnen på naturliga läktare.
Edsbyn hade säkert föredragit att spela i Stockholm utan is, för laget var denna finalmatch helt under isen och Nässjö kunde ta hem sitt första och enda bandyguld. Efter detta finalår har Edsbyn fått tak över bandybanan och is under sina skridskor igen, medan det härligt nog är tvärtom för Nässjö ... som till alla bandyälskares glädje helt hamnat under isen och numera spelar långt ifrån de stora gölarna i bandylandet Sverige.
Efter detta stormande bandyår har Perstorpsgölens alla fiskar återgått till att försöka undvika att bli fångade av någon sportfiskare ...
SM-gölen på nätet [wikipedia]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar