24 juli 2005

Diego störst enligt Sportbladet

Listor, ständigt dessa listor! Idag presenterar Sportbladet sin topplista, "De 100 bästa idrottare genom tiderna". En tuff uppgift eller hur! Jag håller inte helt med hur experterna på Sportbladet tänker. Personligen rankar jag Muhammad Ali före Diego Maradona och jag håller inte han Carl Lewis speciellt högt. Han var garanterat dopad, så han går bort. Detsamma gäller alla gymnastikdamer från öst, därför är inte Nadja med heller. Wayne Gretzky tycker jag är överskattad, han fick ju spela som i en glasburk, ingen fick tackla honom mm. mm. Anser att vår egen "Foppa" är minst lika bra!! Michael Jordan är inte heller med på min topplista, på grund av att jag är helt ointresserad av hans sport. Dessutom verkar Sportbladet helt ha glömt den undersköna bandysporten!! Men det Jonas, det har inte jag, så varsågoda här är min:

Tio i topplista:
1. Muhammad Ali, boxning, USA
2. Diego Armando Maradona, fotboll, Argentina
3. Pelé, fotboll, Brasilien
4. Ingemar Stenmark, alpint, Sverige
5. Jesse Owens, friidrott, USA
6. Steffie Graf, tennis, Tyskland

7. Sergej Bubka, friidrott, Ryssland
8. J-O Waldner, bordtennis, Sverige
9. Jonas Claesson, bandy, Sverige
10. Eddie Merckx, cykel, Belgien

8 kommentarer:

  1. Vad tycker du om Marita Koch på 94:e då?

    Jag bloggade tydligen om den där listan nästan i samma minut som du.

    SvaraRadera
  2. Marita Koch borde väl inte vara med på listan, då hon har erkänt doping. Men personligen har jag ingen som helst relation till just henne, minns inte henne mer än någon annan av dessa östtyskor, som gjorde makalösa och ofattbara rekord. Hennes rekord på 400 meter står sig väl än om jag inte tar fel. Hela den perioden i idrottshistorien är ett tragiskt kapitel. Såg för några år sedan en dokumentärfilm, om en del av dessa tjejer från det forna DDR, vars liv hade förstörts fullständig av alla tabletter och annat, som dom tvingades ta. Jag tror att de flesta av dom inte visste att det var doping, att dom inte anade vad dom utsattes för.

    SvaraRadera
  3. Ja, rekordet står sig än.

    Jag vet inte om jag tycker det är riktigt rimligt att prestationer blir helt värdelösa bara för att doping har varit inblandat.

    Maradona är också ju också fälld för doping, varför går inte han bort?

    SvaraRadera
  4. Jo det är sant Maradona fälldes för doping ett antal gånger, första gången efter en ligamatch i Italien. Han blev avstängd över 1 år, sen åkte fast i en dopingkontroll igen efter en match i fotbolls-VM i USA nådens år 1994. Han erkände senare sitt kokainberoende. Varför går han då inte bort? Hans prestationer innan han kokainet tog över hans liv, exempelvis VM 1986, är så enormt imponerande, resten blir bara tragiskt. Men han och hans ställning som idrottsman är omdiskuterad.

    För mig är det en självklarhet att om du springer fortast i hela världen eller om lyfter mer kg skrot eller … och det visar sig att du är fullproppad med stereoider, bytt ut ditt blod eller dyl., då är din prestation lika med noll. Du är en fuskare. Du har fuskat. Du har inte tävlat på lika villkor. Dessutom har du förstört din idrott.

    Jag tycker dessutom att alla rekord, ska strykas om det visar sig att den som slog rekordet var dopad. Lika villkor är lika villkor!

    Spola, spola isen …

    SvaraRadera
  5. Men Maradona började ju ta kokain redan när han spelade i Barcelona, när det nu var, i början av 80-talet nån gång, även om han inte blev fast i nån dopingkontroll då. Om han sen blev bättre på fotboll av drogerna, det är väl tveksamt.

    Jag vet inte exakt hur jag tycker att man ska hantera doping, men jag vill inte vara så kategorisk som du. Till exempel argumentet att det inte är givet att det är mer rättvist att hävda sig i en tävling på grund av att man använt sig av syntetiska preparat, än att göra det för att man har en medfödd förmåga, tycker jag är intressant. Varför är det rättvisare att den som har bäst gener vinner?

    Den här diskussionen om just Kochs rekord är också intressant:

    One thing that seems to be overlooked is that Marita Koch was far superior to the other athletes of her era - including those who were also allegedly taking drugs. What level of improvement does this assistance give? Maybe it varies, but if the forum members here assume that all the GDR world-ranked athletes were taking drugs, then Koch was still able to run 400m 1.64 seconds faster than the second-best GDR 400m sprinter of that same era. So if you take 1.6 seconds off the recent times run by any athletes who still had the benefit being developed by the GDR system but are nevertheless considered clean (eg. Grit Breuer's non-drug assisted times or Anja Rücker) to equate to a corresponding 'clean' performance by an athlete of Koch's superior calibre, you still have a world-beating performer (by today's standards).

    http://www.trackandfieldnews.com/tfn/discussion/viewThread.jsp?forum=5&thread=4519&message=54722

    SvaraRadera
  6. Enligt mitt sätt att se det, är det väl det idrotten går ut på, att den som har "bäst gener" ska vinna., eller hur - "Må bäste man vinna". Lite förenklat, antingen vinner den, som är bäst, eller så vinner den som har "bäst läkarvetenskap" omkring sig!! .

    Tänk dig följande: Du är en ung talangfull svensk sprinter. Din bästa distans är 100 meter. Du är kanske 12-13 år. Du är bäst i din åldersgrupp. Du tränar och står i. Du fyller 16-17. Du sätter världsrekord i din åldersklass. Du tränar, tränar och tränar. Du siktar på OS om fyra år. Äntligen är det dags för OS. Året är 2012. Du är med och du har världsårsbästa. Du har vunnit alla tävlingar du ställt upp i. Du har just slagit världsrekord. På edra platser, klara, färdiga GÅ. Du blir tvåa. Vinner gör en tjej från DDR, med ett personligt rekord, som är 8 tiondelar sämre än ditt. En tjej som aldrig varit under 11 sekunder. En tjej, som du innan OS i alla tävlingar ni har möts, slagit med flera tiondelar. Nu vinner hon! Slår nytt världsrekord! Hennes nya rekord är en halv sekund bättre än ditt gamla världsrekord!!

    När det gäller doping har jag ”Nolltolerans”.

    SvaraRadera
  7. Men varför ar det bra att den med bäst gener vinner? Dopingpreparat skulle ju kunna verka utjämnande, så att alla hade ungefär samma förutsättningar, och så var det den som tränade mest och bäst som vann. (eller den med bäst läkarteam, dvs mest pengar, bakom sig, vilket inte är så lyckat kanske.)

    Och som resonemanget ovan visar (om det stämmer, jag har inte precis räknat på det eller gjort nån särskild research själv), så var Marita Kochs prestationer överlägsna även gentemot hennes påstått dopade konkurrenter, och även om man räknar bort den fördel hon eventuellt fått genom doping.

    SvaraRadera
  8. Tja, generna är ju mer, den första förutsättningen för att du ska börja idrotta, du har talang för något, vilket gör att du tycker det är kul och vill satsa vidare, du vill bli bäst i världen!!
    Andra har bra gener, talang för att teckna, andra är musikaliska osv. Och jag tror att det finns tillräckligt många på vårat jordklot, som har bra gener, talang för att t.ex. springa fort, utan att vi behöver i utjämnade syfte manipulera några gener.

    Har du då väldigt bra gener för idrott, du har talang, du är en talang, då återstår det precis som du säger, träning, träning och åter träning, för att du ska få stå överst på prispallen.

    När det gäller Marita Koch och hennes prestationer kan man säkert sitta hur länge som helst och räkna och räkna om och dividera, men det faktiskt ganska ointressant hur fort hon egentligen sprang. Jag tvekar inte en sekund över att hon var en stor talang, för det var ju så öststaterna jobbade på den tiden, man plockade tidigt ut talangerna för olika idrotter och …

    Det är tragiskt för henne och många, många fler, att dom tuggade i sig en massa prestationshöjande preparat, där dom dessutom inte hade en aning biverkningar och annat. Och att deras idrottskarriär tog slut så tidigt.

    Men det är även tråkigt för oss som gillar sport. Vi fick inte se hur bra hon var, eller rättare sagt, hur bra hon hade kunnat bli, men det är även j-t tråkigt på ett annat publikt plan. Ta kampen mellan Ben Johnson och Carl Lewis. Vi var många som hoppades på att Johnson skulle leka med Lewis, att Johnson skulle sopa banan av Lewis, och så gör han det han vinner, resten är historia och besvikelsen var total! Den besvikelsen gick inte av för hackor! Fråga det kanadensiska folket!

    SvaraRadera