25 juli 2005

Världsbäst film för barn

Vid en konferens i London den 13 juli röstade filmskapare, lärare mfl. fram en topplista (så var vi där igen) med 50 klassiska filmer, som man tycker att en 14-åring bör se. Konferensen med namnet "Watch this" hade med både Lucas Moodysons "Fuckin' Åmål" och Lasse Hallströms "Mitt liv som hund" på listan.

Ingmar Bergman då? Inte en film Ingmar! Inte en film. Det är inte så konstigt att han tycker att de ruskigaste spöken bara syns när det är ljust.

Men att Bergman inte fick med en enda film bevisar även att vi elever hade rätt, när vi på mellanstadiet suckade över att vi tvingades att se "Det sjunde inseglet". Nu är ju rektor Gösta Widén för länge sedan död, annars skulle jag skickat länken till honom.

En av mina favoriter på denna topplista är faktisk den kronoligiskt första filmen "Resan till månen" (Le Voyage dans la lune), en märklig film gjord redan 1902 av filmskaparen och trollkarlen Georges Melies.

Den enda film som jag direkt saknar är Sylvain Chomets underbara "Trion från Belleville" (Les Triplettes de Belleville) från 2003.

1 kommentar:

  1. hej

    Artikeln bra men vàdret bàttre i Sicilien

    tiden àr ute

    vi hòrs

    familia josefsson

    SvaraRadera