07 augusti 2005

Okänt Paris - en gammal bok


Ibland ska man ha tur. För länge sedan var jag en lycklig ägare till boken Okänt Paris, skriven av Ivar Lo-Johansson och med bilder av Tore Johnson. Jag lånade ut den till någon, kommer inte ihåg till vem och den personen verkar också ha glömt bort att han/hon lånade den.

Idag hittade jag ett nytt exemplar på Hötorgets loppmarknad. Ett signerat exemplar. Härligt.

Okänt Paris, gavs ut 1954 på Raben&Sjögrens förlag i samarbete med tidningen Vi. I boken beskriver Ivar Lo som titeln säger det okända och fattiga Paris, det drickande Paris, de prostituerade, den märkliga Hundkyrkogården mm.

Men det är dock fotografen Tore Johnsons bilder som gör boken unik. Tore Johnson (1928-1980) var son till författaren Eyvind Johnson och arbetade på tidningen Vi. Han inspirerades mycket av fotograferna Brassaï och Henri Carter-Bresson. Han reste mycket i Europa och dess huvudstäder, men det är hans Parisbilder som blivit hans mest kända, bl. a. bilden av den döda kvinnan som bärs upp från Seine.

Betyg:



Paris' hemliga tecken är en annan bok med bilder av Johnson. Den kom ut 1952 och texterna i denna bok skrevs av Göran Schildt. Är det någon som har den och vill bli av med den. Hör gärna av dig.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar