19 augusti 2010

Dagens RIP

Torbjörn Ek har avlidit.
En av de största inom svensk bandy är borta från isen.
Hela bandysverige sörjer denne lirare!
R.I.P.

E
Ek, Torbjörn, (1949-18/8 2010), bandyspelare, tränare och förbundskapten från Ljusdal. En av de största inom svensk bandy. Han började sin karriär i moderklubben Ljusdals BK och var endast 15 år gammal när han debuterade i allsvenskan i en bortamatch mot Edsbyn. Han spelade elitbandy i 23 år förutom då i Ljusdal även i Västerås SK och IFK Kungälv. 1975 blev han svensk mästare med Ljusdals BK. Efter den aktiva karriären följde en tränarkarriär, då han tränade IFK Kungälv och sen Ale/Surte.


foto Leif Sundell/Bandyförbundet

Han spelade även 102 landskamper för Sveriges herrlandslag i bandy, på vilka han gjorde 89 mål. Han spelade sex VM-turneringar och sex VM-silver, ett JVM och utsedd till Årets man i svensk bandy två gånger (1970 och 1978).

Han blev förbundskapten 1993 för Sveriges herrlandslag i bandy men ledde landslaget endast i en match (seger mot Norge). Efter en del kontroverser fick han lämna jobbet som förbundskapten. Efter det lämnade han helt lämnat bandyn som ledare.

Mest känd är han för "Torbjörn Ek-finten", en fint som är omöjlig att förklara .. måste ses och vi får hoppas att TV-sporten har några på lagret som dom kan visa i samband med hans bortgång idag (18/8 2010).

Torbjörn Ek var anställd åt Svenska Spel som etableringsansvarig i norr.

Mer på förbundets sida




BAOB - Bandylexikon på nätetBandylexikon - BAOB ... www.302.se/BAOB/

"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"

"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"

***

2 kommentarer:

  1. Godkväll på sig. Nu så är jag på G igen drar i bloggarmen nu. Borta sen i april så nu är det dags Sommaren häller ju på att lägger ner för i år så då är det mer tid igen till bloggeriet,jaha alltid tråkigt när någon man tycker om går ur tiden eller tar ner skylten som en del säger, man kan ju hoppas att det finns bandyis ower there,,

    SvaraRadera
  2. Man kan verkligen hoppas att det finns is och nystan over there ..

    Välkommen tebaks då!

    SvaraRadera