25 augusti 2010

... gås BAOB (Bandyfamiljen Johansson)

Bandyfamiljernas bandyfamilj ...

B
Bandyfamiljen Johansson från Hälsingland saknar motstycke. I dag så är ju bröderna Hans Elis och Ola välkända efter nyligen avslutade karriärer med 5 respektive 10 SM, men även deras far Elis Johansson och två farbröder Henry och Martin har plockat hem ett par-tre SM vardera.

Den äldre bandygenerationen Johansson föddes i Söräng mellan Bollnäs och Alfta där fadern var stins. Sju bröder och samtliga blev bandyspelare, tre med SM-guld och landslagsspel. Under en tjugoårsperiod (1943-62) deltog någon av familjens medlemmar i snitt i varannan SM-final. Tre gånger var det två bröder i finalerna, i 1962 år final med två av bröderna spelandes mot varandra Elis i Edsbyns IF och Martin i IK Sirius.

Övriga bröder Johansson
Aldor spelade för Alfta, Allan för Östersund, Erik för Borlänge och Bertil för Karlskoga.

Henry och Martin skrev även bandyhistoria genom att vara med i den första lanskampen mot Sovjetunionen 1955. Det kan verka lite klent med landskamper för bröderna, men för det första så spelades det bara ett par landskamper varje säsong och sedan så spelade de relativt flitigt i "Sverige B". Martin och Henry spelade till exempel även för landslaget mot "Pressen lag" 1954.

Einarssons och Lennartssons från Vetlanda, Muhréns i Skutskär och Swartswe I Edsbyn är andra bandysläkter med stora framgångar, men än så länge så står Bandyfamiljen Johansson i en bandyklass för sig!

Totalt har familjens medlemmar 36 SM-finaluppträdanden, 22 SM-guld och 27 finalmål!




BAOB - Bandylexikon på nätetBandylexikon - BAOB ... www.302.se/BAOB/

"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"

"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"


***

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar