27 mars 2008

Dagens Förutsättning

Nedanstående text är hämtad från den gula hemsidan.
Texten publicerades den 27 mars 2008.


Bandyhall en förutsättning för bandy i Vetlanda

På många håll i landet förs det nu diskussioner om byggandet av bandyhallar. I dagsläget finns det bandyhallar i Edsbyn, Västerås och Surte. Under säsongen 08/09 kommer hallar att stå klara i Sandviken och Vänersborg. I Örebro och Rättvik har man beslutat om att bygga. Planering eller projektering av bandyhallar pågår i Finspång, Lidköping, Ljusdal, Kalix, Söderhamn, Trollhättan, Vetlanda, Fagersta, Skutskär, Motala, Linköping och Norrköping. Diskussioner förs i bl.a. följande kommuner: Gustavsberg, Karlstad, Nässjö, Sundsvall, Åtvidaberg (tak), Stockholm, Jönköping, Bollnäs, Falun, Uppsala, Gamleby och Vaggeryd.

I Vetlanda har det i olika former nu i snart fyra år förts diskussioner om byggandet av en bandyhall. För att bandyn i Vetlanda ska finnas kvar på elitnivå krävs det att en bandyhall står klar till absolut senast säsongen 2010/11. Bandyn i Vetlanda klarar inte själva av att tillsammans med våra sponsorer bygga en hall. Det krävs stöd från kommunen. Så är också fallet i alla de kommuner där man redan byggt eller fattat beslut om att bygga. Om det inte blir en hall, kommer våra spelare att flytta till andra elitserieklubbar där det finns bandyhall och på sikt innebär detta att rekrytering av ungdomar till bandyn kommer att bli svårare. VBK blir inte längre den elitklubb som är så nödvändig för övriga bandyklubbars verksamhet i kommunen och i hela Småland. Kommunen förlorar därmed också ett av sina starkaste varumärken med tanke på att Vetlanda i mycket hög utsträckning förknippas med VBK.

Ur folkhälsoperspektiv och sett till kommunens möjlighet att tillgodose våra skolungdomars behov av att lära sig och att underhålla förmågan att åka skridskor utgör satsningen på Tjustkulle en värdefull investering. I en rad aktiviteter i samverkan mellan skolorna och företrädare för Vetlanda Bandyklubb har under senaste vintern minst ett tusental ungdomar nyttjat bandybanan. Gynnsammare betingelser som gjort verksamheten oberoende av väderförhållandena, skulle sannolikt öka omfattningen av dessa aktiviteter ytterligare.

Behövs bandyn i Vetlanda?

Den frågan kommer upp då och då. Bandyn är inget självändamål, det finns många andra sporter där det bedrivs elitverksamhet och som kan aktivera ungdomar på ett bra sätt. Men att få fram ett elitlag i en lagsport samt bedriva en ungdomsverksamhet med både bredd och spets, det gör inte sig självt. Under många, många år av idogt arbete har Vetlanda Bandyklubb tillsammans med näringsliv, kommun och inte minst ett stort antal ideellt arbetande personer i och omkring föreningen, byggt upp den verksamhet som finns idag. Att nå samma position inom någon annan idrott skulle med all säkerhet ta stora resurser i anspråk, i form av både tid och pengar, om det ens är möjligt inom överskådlig framtid. Så självklart behövs bandyn i Vetlanda, inte främst för sin egen skull utan i första hand för Vetlandas skull, för kommunen, dess innevånare och särskilt då ungdomarna. Vi ska ta vara på och vara stolta över det vi har, det vi en gång byggt upp och förvalta och utveckla det arbete som gjorts under decennier.

Den krassa verkligheten är att utan en bandyhall så kommer bandyn i Vetlanda att sakta men säkert gå mot sin undergång. Men vi är övertygade om att både kommun och näringsliv inser betydelsen av en satsning på Nya Tjustkulle som bl.a. ska innehålla en bandyhall. Med denna satsning så stärks positionerna för alla; kommunen, näringslivet som de föreningar som där kommer att bedriva sin verksamhet. Vetlanda kommer att förknippas med framtidstro och det kommer att skapas förutsättningar för en meningsfull fritid för många, vilket i sin tur är en stor fördel vid rekrytering av arbetskraft.

Vetlanda Bandyklubb

Styrelsen


Se vidare Vetlanda Bandyarena


Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar