22 mars 2008

... gås BAOB (Rögle BK)

Med anledning av gårdagens lilla notis om Rögles kvalserieseger över Malmö känns det oerhört viktigt att alla fakta ska komma fram. Det ligger ju i tiden att man numera ska komma fram ur garderoben! Och det är ju ändå påsk och till påsken hör ju en och annan smäll ... Rögle är en bandyklubb!

R
Rögle BK, redan i slutet av det härliga skånska potatisåret 1920, började ungdomar och upptäcka och spela sporternas sport bandy på små dammar i Rögletrakten och den 18 december 1932 togs det för den skånska idrotten så viktiga beslutet att bilda Rögle BK. Detta skedde antingen på Café Sandvik eller Café Solvik? Enligt en säker källa var det på Solvik, medan den sjungande sporttrubaduren påstår att det var på Café Sandvik. (BAOB gör sitt yttersta för att reda ut begreppen och ber att få återkomma när fakta är fakta och kaffet är spetsat. Det enda kafeet i Ängelholms kommun som vi på redaktion känner till är "Flickorna Lundgrens" och det kan vi garantera, hade klubben bildats där, då hade bandyn bestått! För Lundgrens töser di gillade bandy, det är ett som är säkert!)

1948 kröntes Rögles bandyhistoriska åkning längs den vackert lågt snidade sargen, när klubben besegrade Malmö IF och blev skånska mästare i bandy! På sommaren 1950 bestämde man att lägga bandyn på is och istället satsa på ishockey och detta har varit lika ödestigert för Rögle som fotbollssatsningen blev för Degerfors.

För tänk om, tänk om Rögle hade fortsatt sin framgångsrika era som bandyklubb, då hade "Pollenkungen" fått chansen att värva storheter som Bengt Sonnerby, Sune "Snidarn" Karlsson, Leif Borr från VBK istället för hockeybröderna Sterner.


BAOB - Bandylexikon på nätetBandylexikon - BAOB ... bandylexikon.fizz.nu/

"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"

"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"


Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

  1. Hallå där,

    är det ok att länka ditt bandylexikon?!

    Ha det!

    SvaraRadera
  2. Absolut, självklart och du är också välkommen med tips och ideer!
    Med din gedigna kunskap och stora sportintresse så ...

    SvaraRadera
  3. Leif Borr, vilken spelare!

    SvaraRadera
  4. Absolut det är med glädje man framkallar minnesbilderna med Leffe, vilken lirare ...

    SvaraRadera