01 juli 2009

Dagens Gits

Fick ett mail.
Ett Gits Olsson tips.
Härlig goa gamla Gits Olsson.
Allt har sin förklaring ...

"Varifrån kommer alla orden ..?"

I mörkaste Småland är ett annat sånt där mysko uttryck som har sitt ursprung i riksdagen. 1893 pågick en religionsdebatt i andra kammarn. De mest reaktionära rösterna i debatten kom från Småland. Adolf Hedin skrev en ledare i Stockholms-Tidningen om dessa bakåtsträvande smålänningar. Och så skulle det vara en rubrik på ledaren. Just då hade den engelska forskningsresanden Henry Stanley, han som hittade David Livingstone, kommit ut med sin bok “Det mörkaste Afrika”. Det gav Hedin idén till rubriken “I mörkaste Småland”. Rubriken lever än, 82 år efteråt.

Inför Vår Herre är vi alla smålänningar, är ett annat sånt där talesätt. Det har vi Zacharias Topelius att tacka för. Han tog till klyschan för 130 år sen i ett jultidningskåseri och menade att hur kaxiga vi än tror oss vara, så är vi människobarn ganska små inför Vår Herre, vare sej vi bor i Stockholm, Oskarshamn eller Vuollerim. Han var inte speciellt ute efter smålänningarna. Förresten hade han snott uttrycket från danskarna. Där heter det: “Vi er alle Jyder for Vorherre” — Vi är alla jyllänningar inför Vår Herre. Skribenterna stal som korpar från varann redan för 130 år sen.

Mack säger man numera om bensinstation utan att veta att Mack är initialerna på fyra gubbar som bildade ett bensinbolag år 1916, Mathiasson, Andersson, Colin och Key.

Makadam, säjer man om gruset på landsvägen utan att veta att det heter så efter en skotsk vägbyggare. J L mac Adam, som uppfann att man kunde bygga vägar av krossad sten.

Banta, säger man utan att tänka på att denna form för avmagringskur heter så därför att den lanserades av den engelska veterinären W Banting, som bantade ihjäl sej 1878.

Bojkott säger man utan att veta att det heter så efter den irländske godsförvaltaren Ch Boycott, vars gods blev föremål för avspärrningsåtgärder år 1800.

Filur säjer man utan att känna till att det kommer av franska “filou”, vilket betyder skälm eller ficktjuv.

Fika, säger man utan att ana att uttrycket är hundra år gammalt. För hundra år sen hade folk dille på att prata “backslang”, vilket innebar att man kastade om stavelserna i alla ord. Man sa gaddo i stället för godda och tabela i stället rör betala. Och man sa fika i stället för kaffi. (Man sa kaffi innan man sa kaffe.)

Sa jag det?
Apropå fika.
Sa jag inte!
Ni får inte missa Ebbas
Det har jag, tyvärr ...


foto från Farbror Sid

Sa jag Lindesberg?
Apropå Mack ...
Missa inte.
Han Prixxens torskar går varma!!

Sa jag tvättstugan.
Owunderbaumalainen :(

***

12 kommentarer:

  1. Verkar vara ett höjdarställe, men lite långt att åka ;-)

    SvaraRadera
  2. Helt över- och underens.
    Förr i tiden på den gaml goda, då var man ofta här, inte på Ebbas, men väl i H-borg, det var på den gamla goa smugglartiden ... och då var det ju egentligen Helsingör man skulle till :)

    SvaraRadera
  3. Och varför heter det att se ut som sjutton?

    SvaraRadera
  4. Fanns det med där?? :)
    Nej det gjorde det inte eller??
    Se ut som sjutton??
    Har inte den blekaste!
    Sitter du inne med Pelle Holms??

    SvaraRadera
  5. Har du bantat bloggen sista dagarna? Säg inte för mycket eller för lite, tänk på att det undermedvetna lyssnar på oss (egot). Hopsas jag inte förstår bloggen. Trevlig utresa. Glöm ej pass och dazz!

    SvaraRadera
  6. Åh Ebbas! *klapp klapp*

    SvaraRadera
  7. Skummade av Venusutat blogg och håller med ibland. Men människor verkar nog egentligen må bäst om dom inte är för många tillsammans.
    Varför ska alla bo i stora staden idag för inte många mår ju bra. Rost i maskineriet kanske. Man kan ljuga man kan blunda, men du får svaret en dag. Men så en dag tar lögnerna över och dina siffror på swedband ( med flera) betyder inget mer.

    http://www.youtube.com/watch?v=dsYkNiK6mBg&eurl=http%3A%2F%2Fwb709066%2Eone%2Ese%2Fwshp88c%2FMainpages%2Factivity%2Ehtm&feature=player_embedded

    tja, ska sova nu .....

    SvaraRadera
  8. kenneth:
    Bantat?
    Kör numera enligt Gi-metoden!

    venustas:
    Alla verkar ha varit där utom .. :(

    kenneth:
    Sov gott!!

    SvaraRadera
  9. Har aldrig sagt att människor måste bo i stora städer. Tvärtom säger jag att en liten stad kan vara betydligt trevligare än en stor om den är byggt på rätt sätt. Storleken på staden/byn har ingen betydelse. Man får bo i vilken man trivs i :) Storleken har ingen.... :(.. eh...egen vilja? oftast..

    SvaraRadera
  10. Svårt at kommentera på skoj. Alltid drabbar det någon. Man får bo var man inte vill och tvärtom. Venusberget inräknat..... En mycket het plats just nu..........

    SvaraRadera
  11. "gäzz" sa man när allting blev fel och bokstäverna låg buller om huller. Fakta och förstånd hade inegt med saken och göran!

    SvaraRadera
  12. Jag har aldrig haft något att göra med fakta och förstånd!!

    SvaraRadera