17 februari 2008

Dagens Slas

Dagens Slas är hämtad ur "Sekonderna lämnar ringen", från nådens år 2005. Slas och författaren/översättaren Jens Hildén ska göra en resa genom Finland, detta ska senare bli en bok om det då 50-års jubilerande grannlandet i öster, "Istället för telegram Finland femtio år", som utkom 1967. För övrigt en av få böcker med mästaren som undertecknad saknar i sin hyllmeter Slas-böcker :)

"Mitt förslag var att vi skulle flyga så långt norrut vi kunde och sen ta oss ner genom Finland och det verkade som om Jens tyckte det lät bra. Så flög vi alltså upp till Enare och Enare träsk. Jag satte mig att teckna, svårt biten av jättemyggor. Jens tittade på mig och frågade: Varför tecknar du det här.
Jag sa ju att jag skulle teckna Finland.
Det här är inte Finland, sa han.
Vi tog oss söderut. Kajana, Kuopio, Valamo kloster, Rovaniemi och längs ryska gränsen ända ner till Villmanstrand och Saima kanal. Hela tiden tecknade jag men vad jag än tecknade frågade Jens: Varför tecknar du det här.
Därför att vi ska teckna Finland, sa jag och jag fick alltid samma svar: Men det här är inte Finland.
En dag sa jag: Men var i helvete ligger Finland.
Jens grubblade ett tag men sa inget.
Vi tog oss norrut igen och en kväll anlände vi till Tammefors. Det var sen kväll. På järnvägsstationen köpte vi en flaska langarsprit och sen sa Jens att nu ska vi gå till Pispala. Jag visste inte då att Pispala som ligger vackert i utkanten av Tammerfors var träbarackslängor för dem som jobbade på järnbruket. Möjligen var sommarnatten då ljus men det såg man inte för över Tammerfors låg ett moln av fabriksrök.
Nå. Väl i Pispala gick vi längs en rad arbetarbaracker, eller baracker byggda för bruksarbetarna. Och framför en barack stannade Jens och letade där under den korta yttertrappan och fick fram en nyckel.
Han öppnade dörren och tände ljuset. Där på golvet på en trasmatta låg en äldre man i blåkläder och keps och sov.
Jens pekade på den sovande gubben och sa: Där ligger Finland!
Det var hans far som låg och sov mellan två skift på järnbruket."


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar