07 augusti 2008

Dagens Vernissage

TESTIMONY

Ett projekt av Joakim Eneroth och Malin Rosén


Testimony är vittnesmål i bild och text från tibetanska munkar och nunnor som fängslats och torterats av kinesiska myndigheter. Projektet består av två fotografiska bildserier och en längre intervju med buddhistmunken Palden Gyatso, som var politisk fånge under 33 år av sitt liv. Fotografierna utgör dels en porträttsvit och dels en serie närbilder på begagnade tortyrinstrument som Palden Gyatso smugglade med sig ut när han flydde från Tibet.

I Sverige har materialet tidigare publicerats som artikel i Tidningen VI, oktober 2005, samt i om - och utarbetad version i Svd:s K Magasin, mars 2008.

Fotografierna var utvalda till 2005 års upplaga av fotofestivalerna:
Noordelicht Photho Festival, Nederländerna Backlight, Findland


Bilderna ställs nu ut för första gången i Stockholm. Hela materialet är omarbetat och utvidgat. I samband med vernissagen släpps Testimony även som bok, utgiven av Daniel Newburg, Art and Phothographs, London. Förordet är skrivet av Amnesty och 30% av försäljningen går till organisationen.



VERNISSAGE och BOKRELEASE 7 augusti, kl 17-20,
Galleri [KG52] Kammakargatan 52.

Lisa Bergh, Amnestys generalsekreterare, öppningstalar 18.30

Den mest smärtsamma fysiska tortyren, för man måste skilja på fysisk och psykisk tortyr, var när vakterna kastade kokande vatten på våra nakna kroppar. Men det absolut värsta fängelsevakterna gjorde mot mig, det var att de tog min medkänsla för dem i från mig .
Palden Gyatso



Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar