02 oktober 2007

Dagens Loppisfynd (Skämtteckning)

På vägen hem idag blev jag med ett med ett snyggt bokomslag och en medföljande bok, "Alla våra skämttecknare", presenterade av Sten Möllerstedt. Utgiven av Bra böcker 1976. Jag har haft den förut (kanske har den kvar någonstans), men det är så länge sedan så att jag knappt minns det!

Bara omslaget är värt den lilla summa som handlaren ville ha för boken. Det är designat av Olle Eksell, mannen bakom Sveriges mest kända ögon, Fazer ögoncacao. Olle Eksell gick bort i april 2007.



Boken inleds med ...
"Det finns konstnärer som betraktar skämttecknandet som ett kall och det finns de som tar det som ett extraknäck. Det finns de som inte vill skällas skämttecknare och det finns de som tar det som en hederstitel. Skämttecknaren åtnjuter samma låga status som gatumusikanten och cirkusakrobaten. Men en skämttecknare per generation utnämns till övergycklare och blir nationalhelgon."


Självklart kommer jag att scanna in en del godsaker från både kända och okända övergycklare och lägga ut på gåsen.

I tider som dessa, när vi medborgare själva får bestämma vilka lagar vi tycker är bra lagar och jag en enkel medborgare själv får bestämma vilka lagar jag vill följa, då behövs skämtteckningarna mer än någonsin.

Så nu gäller det att ni läsare av gåsen är på eran vakt när ni ser den fyndiga och ovanliga rubriken "Dagens Skämtteckning".

För att ni redan nu ska förstå att nivån nu är lite högre än den så berömda "glasskampen" så tar vi en bild av en av de riktigt stora, GURR/Rolf Gustafsson ...



I och med att den lilla söta flickan inte står härutanför, hemma på min gata i stan, så får jag ta mig till kylskåpet och hämta en egen .. och på Engströms vis utropa!

- "Putäll på er Grefvar å baroner"

Andra bloggar om: , , , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Tack för namnet Eksell, har aldrig vetat vad han hette. Boken däremot fanns i mitt föräldrahem och det finns ett och annat guldkorn. :-)

    SvaraRadera
  2. Jo nog finns det och annat korn, bland 160 skämtare bör gåsen kunna överleva ett tag :-)

    SvaraRadera
  3. Möllerström Tack

    SvaraRadera