03 januari 2008

Dagens Dassålågi

Sitter och kollar i en bok om skithus och hittar ett utdrag ur "Handbok i lantbyggnadskonst" av L.N. Gramén, som utkom nådens år 1916. Boken består av 54 helsidesplanscher med ritningsförslag och illustrationer till olika lantmannabyggnader.

Så skriver han Gramén:

"Avträdet bör ha ett i förhållande till de övriga byggnaderna lämpligt läge, men ändå ligga på en något undangömt plats. Det kan inredas uti någon annan byggnad eller göras fristående och uppföras på enklaste sätt. Golvet bör vara av cement. För ventilationens sättes lämpligast spjälgaller i dörrarna och gärna dessutom en lufttrumma upp genom taket.

Människoexkrementerna ha ett mycket stort gödselvärde, men det oaktat tillvaratagas de sällan på ett rationellt sätt. Även från sanitär synpunkt är det av största vikt, att avträdesgödslen blir behandlad på ett tillfredställande sätt.

För att i största utsträckning kunna tillvarataga avträdesgödseln såväl den fasta som den flytande upptagas den av och blandas med torvströ, dyjord, sågspån, aska o.d. Härför erfordras ett fullkomlig tätt kärl, som emottager både den fasta och flytande spillningen. Bakom själva avträdesrummet kan förläggas en gång för gödselns borttagande och blandning. Sittbrädan böra anbringas så högt över golvet, att gödselkärlen inunder lätt kunna borttagas och insättas."

Detta skulle kunna se ut så här om han Gramér får bestämma.


Fyra små ord i texten får mig osökt att tänka på bandy? Torvströ, dyjord, sågspån och aska!

* Torvströ är som snö på isen.
* Dyjord är motståndare typ Vänersborg och Motala
* Sågspån är som den domare du är.
* Aska är Bandyförbundets matchbloggsservice.

Sa jag det?
Sa jag att TV4 film även idag sänder en Åsa-Nisse-film?
Åsa-Nisse på jaktstigen.


Huvva för en julafton ...

För övrigt är 6 skithus snart klara för transport till målarverkstaden. Sex stycken av de aderton som ska vara klara till den 3 maj ...

Snacka om julafton!


Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar