12 februari 2006

... gås BAOB (uppdatering, Bandyfäste)

B
Bandyfäste, en beteckning på regioner i Sverige, där intresset för bandyn är och historiskt sett alltid varit starkt och där klubbarna skördat vissa framgångar i form av SM-guld.

* Hälsingland, kanske det starkaste bandyfästet av dem alla, här finns 4 klubbar, som alltid drar mycket folk till bandyarenorna. Kännetecknas av mindre samhällen, liten konkurrens från andra idrotter, vilket ger liten konkurrens om sponsorer. Här går bandytraditionen i arv, gamla bandyspelares barn håller bandyspelandet vid liv. Inomhushallen, "Bandykyrkan" i Edsbyn har gett bandyn i regionen ännu ett lyft.

Klubbar: Ljusdals BK, Edsbyns IF, Bollnäs GoIF och Broberg/Söderhamn.
SM-Guld:12 stycken Broberg 5, Edsbyn 4, Bollnäs 2 och Ljusdal 1)

* Småland, egentligen småländska höglandet, här finns en gedigen bandytradition, med många duktiga ledare. Liten konkurrens från övrig idrott. För tillfället är den småländska bandy nere i en svacka och det är endast Vetlanda BK, som håller bandyställningen högt! Vetlanda brottas dock med ett vikande publikintresse. I Vetlanda planeras det för fullt för en inomhushall och kanske en sådan kan lyfta intresset? Nässjö IF är en av de äldsta och mest anrika bandyklubbarna i landet och hade en svit med 40 raka allsvenska säsonger. Numera kämpar "avbytarbänken" för sin existens i Division I tillsammans med Tranås BoIS. Även i Småland går bandyn i arv, exempelvis i Vetlanda BK, där flera av de gamla bandynamnens barn nu spelar i A-laget samt i pojk- och juniorlagen.

Klubbar: Nässjö IF, Tranås BoIS och Vetlanda BK
SM-Guld: 4 (Vetlanda 3Nässjö 1)

* Uppsala, är kanske det kvantitativt största av de bandyfästen som finns i Sverige idag. Det finns idag ett 15-tal lag i centrala Uppsala. Bandyn växte upp som en del av det akademiska livet och mycket riktigt heter Uppsalas bandyarena nummer ett också Studenternas IP. Stora lag genom tiderna är IFK Uppsala, IK Sirius och IF Vesta. Bandystaden Uppsala har fått ett klart uppsving efter det att bandyfinalen flyttades från Stockholm och Söderstadion till Studenternas.

Västergötland, här spelas det bandy i lite större samhällen, med ett oerhört publikintresse där varje match är som en familjefest. Regionen är dessutom svältfödd på andra idrottsframgångar. Stark tradition att bandyn är bygdens sport

Klubbar:Gripen/Trollhättan, IFK Vänersborg, Villa/Lidköping
SM-Guld: 0

Bandylexikon - BAOB ... bandylexikon.tk/
"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"
"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"


Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

  1. Josephzohn: SM-guld: 0. Det är en tragisk sanning. Villa var bäst häromkvällen men över tid är Vdtlanda bättre än Villa. Det erkänner jag... och tack för erkännandet...

    SvaraRadera
  2. perspektivet:
    Tyvärr detta är den bistra sanningen. Skrev det här på susning.nu för några år sedan, men det är fortfarande aktuellt.
    SM-guld=0

    SvaraRadera