26 augusti 2007

... gås BAOB (IFK Askersund)

I
IFK Askersund, har spelat nio allsvenska säsonger , storhetstiden var på 1940- och 1950-talet. Senast laget spelade i bandyallsvenskan var 1965. Men det som bandylaget från Askersund mest är berömt för är att det var just mot dom som di gule, "la Squadra Amarilla, Vetlanda BK vann sin första allsvenska bortaseger. VBK besegrade hemmalaget med 5-3, men tyvärr finns det inga bilder från matchen det finns inte ens ett endaste litet gruskorn bevarat från denna historiska bandybana.

Det lokalhistoriska arkivet i Askersund har på alla sätt försökt att dölja detta faktum för askersundarna, trots att det står i stadgarna att man "har till uppgift att på ett arkivmässigt sätt tillvarata det lokalhistoriskt värdefulla material".

- "Skandal", säger högste chefen på Statens Historiska museum och lovar att tillsätta en utredning, "man måste lära sig att ta en förlust", fortsätter han, "oavsett om den sker på slagfälten vid Poltava eller på en bandyplan i Askersund"!

Bandyn är sedan många år borta från IFK:s program, numera spelas det bara fotboll, men nyckeln, nyckeln den hänger kvar, den hänger kvar där i "Suckarnas gång", som fick sitt namn efter matchen mot VBK, den där dagen nådeåret 1965 ...

BAOB - Bandylexikon på nätetBandylexikon - BAOB ... zlip.to/bandylexikon/

"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"

"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar