28 augusti 2007

... gås BAOB (Ronald "Collman" Pettersson (senare Sura-Pelle))

P
Pettersson, Ronald "Collman"/"Sura-Pelle", bandyspelare i Surahammar. En av de märkligaste karriärerna inom den svenska bandyn står Ronald Pettersson för. Han började sin iskarriär som bandymålvakten Ronald "Collman" Pettersson, då han från början inte var någon fantom på skridskorna, men till slut lärde han sig att åka på grillerna bättre än de flesta andra och han slutade sin iskarriär, som hockeyspelaren Ronald "Sura-Pelle" Pettersson!!.

Däremellan tog han även några skär som utespelare i bandy. Han gjorde sin sista bandymatch i "Suratröjan" den 7 februari 1955. Sura mötte Västerås IK och "Collman" (då även kallad "Collan") gjorde första målet i matchen, genom att snirkla sig igenom hela VIK-försvaret och sätta nystanet i mål, helt otagbart för målvakten. Detta blev alltså även "Collmans" sista bandymål i karriären.

Till slut vann dock VIK matchen med hela 5-1, men det är en annan historia liksom den att efter denna gastkramning på bandybanan, så bytte "Collman" både sport och smeknamn.

Efter den aktiva idrottskarriären drev han i många år en bensinmack i Göteborg och som bisyssla, sysslade han med att designa kalsonger och det var inte vilka kalsonger som helst! Nej, det var kalsonger som klarade ett nedsläpp!!





Smeknamnet "Collman" fick han av att när han växte upp i brukssamhället Surahammar fanns det en skådespelare som hette Ronald Collman och "brukshumorn" döpte snabbt den lovande bandymålvakten Ronald Pettersson till "Collman".

Med denna historien är han ju självklart självskriven i bandyns finrum nummer ett - Name of Fame

BAOB - Bandylexikon på nätetBandylexikon - BAOB ... zlip.to/bandylexikon/

"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"

"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"



Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar