02 augusti 2007

Dagens Rövarhistoria

Det hela handlar om nedanstående skithus! Skithus? Vad ovanligt på denna blogg, eller hur? Nåväl, till saken, till dasset.

Dasset som låg på Harö i Stockholm skärgård tillhörde en period min gode vän och mentor konstnären Hasse Lindroth. Jag vet ärligt talat inte om han har skitit här?? Det vet jag inte för när jag för första gången i mitt unga liv satte min fot på Harö, hade Hasse förvandlat dasset till sin lilla skärgårdsatelje. I sann "Sven Ljungberg stil" hade även Hasse skaffat sig ett litet utrymme där han kunde skissa och avmåla skärgården i alla väder, fri från regn, hagel, vind och andra väderfenomen som kan verka hämmande när stor konst ska skapas.

Fram till nu är historien alldeles tvärsann, men det är nu röveriet (apropå utedass) kommer in i bilden. Jag har nu skapat en modell av detta lilla låga skithus på Harö efter de minnesbilder jag har, jag har inga foto på det och jag såg det endast en enda gång, när Hasse skulle lämna Harö för sista (?) gången och jag var inkallad som flyttkarl. (Jag tror för övrigt inte att det finns kvar?)

Hasse hade i alla fall flyttat dörren till baksidan och gjort ett "stort" fönster på framsidan för att kunna se ut över fjärden. Själva dasskonstruktionen var av "kommodmodell", men den hade han spikat igen (no fjöl today) och använde den numera endast att sitta eller ställa saker på.

Sen minns jag att han berättade att han brukade sitta på taket för att få en ännu bättre utsikt och därför satte jag dit en liten pall på taket, samt satt dit en stege bredvid dörren. Dessa två saker har jag bara hittat på och inte fan behövde den då unge och vige Hasse någon stege för att komma upp på ett dasstak!! Inte heller behövde hans dåvarande målarvän Hans Wigert det, det hör man ju på namnet!!

Så mina vänner, detta är en nästan sann kopia av ett äkta skärgårdsdass!!








































































(Mossan, brorsan. Mossan??)

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

  1. Sympatiskt.
    Jäklar en sån produktivitetssväng du är inne i nu! Du är inne i "zonen". Imponerande!

    //Mr P-E

    SvaraRadera
  2. Blir så, man har många på gång samtidigt!!
    Zonen har resulterat i att zoon är det 50!!
    Då blir hon glad (!) galleristen i Korsberga och förhoppningsvis alla besökare :-)

    SvaraRadera